香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化新知舊雨交流討論區 (2) - 淺說南音

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
阿姐同林家聲不和
所以要送小朋友學藝
善待佢地
讓戲行可以承傳落去
粵劇由七十年代紅極一時,到八十年代九十年代走到而家,經過時代的洗禮

要再紅起就要有劃時代的劇本

叮噹聲:(粵劇特朗普)
石原兄講嬰兒潮都係中point
其實都唔止戲行,演藝文化都係一樣
好耐之前我提過下,不過聲哥都走咗咁耐,搵是非都冇意義
而家做武生、丑生反串來來去去都係個幾個人啦
佢地病左演出唔到,身體有乜事就完了
戲行佢哋嗰個階級觀念都係好重,始終老倌個地位高,同埋肯定有質素保證,有啲旦可能入行十年先有得升二幫花旦,但係二幫升正印就更加冇得計....
而家香港女文武生、老旦,後生一線花旦都有幾個
小生都有競爭(雖則都係大陸佬)

而做配角來來去去都係同一班人,配角綠葉都要有發揮空間同承傳
長輩差一點要去沙嶺
https://lih.kg/2483465

貼下自己帖
始終都要有啲後人幫手
不必太介意

終歸塵土

心意常在 即可

不論拜祭 家中設位
嗯,至少而家唔洗去沙嶺做無頭宮案
即使陌生人去沙嶺都覺得sad
沙嶺的人無身份,對生命都算賤視
其實呢樣野都係睇你點睇

講就好易 做就難以
都係,有人揀海葬
如果我個人的話,都唔會有親戚拜我
已經預視到孤獨死
可能我去沙嶺

但長輩的話,可以做到幾多就做
仲有大把日子 而家諗法=/=將來

引用倪老一句:兩腳一伸之後邊理得咁多

再講 你對一個過左去長輩的態度都只係你嘅 你又知佢係點
咁叫佢報夢俾我
可能投左胎

而家咁樣做我老豆個心會舒服d既
做人都係為左自己舒服
: (細路)明白就好
都係一份心意,希望小林兄可以盡快搞掂相關問題
古代人野先同你地班古老石山講
我唔諗我喺
呢個中文大學中國音樂研究中心頻道都一路有新片
https://www.youtube.com/channel/UC0jtHHVqQg11UF5FlNq4OiA/featured
大家最近有去睇咩show同有乜介紹?

期待下個月睇蓋鳴暉

今個星期去睇阿姐,前幾日聽左一陣阿姐
40年前把聲幾好聽,聽佢同哥哥唱香夭=恐襲級

點解好地地搞成咁,心裡打左底,阿姐爭口氣俾大家睇
時間嘅滄桑
後生唔識用聲唔識練功

4月尾有套戰海奇緣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞