香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化新知舊雨交流討論區 (2) - 淺說南音

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
識啲金句咁大把

講深啲就唔識 頂住先咁解
要唔要薑巴講埋文學/歷史
弄巧不如藏拙
大家都係鳩嗡
智叔重走得快過達叔
達哥
gary tong
智叔

呢幾年都好似係咁
嬰兒潮嘅歿路結果
伴隨住新浪潮嘅高峰
同埋鮮浪潮嘅出現
ching 似講我

對號入座左自己
嬰兒潮開始走嗰陣就真係痴線,會係咁有人走

呢啲老戲骨係緊要,要靠佢哋帶啲新人出嚟
唔係喇,小弟實在才疏學淺

有呢個文藝樂園可以圍下爐,都係難得
紀錄不滅 精神長存 音容宛在
特別係智叔 呢幾年都係不斷拍本土劇戲 帶動新人
由細睇到大
細個睇TVB劇睇電影,佢仲有做舞台劇
跨界藝人
最難得係肯接受新人
薛仁貴征東,飛越十八層,大運河
你仲老過我 我都未睇過

最記得有部應該係刑偵,佢最後娶左馬蹄露
美味情緣佢又係娶馬蹄露
妖,我記錯
記得佢做警察劇做爛達達個D差骨
實在係好多好戲
有套新啲嘅戲,軍中樂園,又係正
https://www.youtube.com/watch?v=-JmjDQtJRas
在上世紀五六十年代,不少潮籍人士從潮汕地區移居到香港,落地生根。潮州人的團結性很強,他們移居香港後,聚居於石硤尾、黃大仙、荃灣、沙田一帶,聚居有利潮劇愛好者聚首切磋,亦方便集資邀請劇團演出,同時把潮劇傳到本地。此外,基於潮州人的鄉愁情結,當時娛樂不足和宗教等因素影響下,使潮劇逐漸在香港發展起來,加上潮州商會在金錢上的支持,潮劇開始廣為港人認識。潮劇發展最鼎盛時是六十年代,1963年本地已有兩三個劇團,後來增至六個,每個劇團最少有四五十人,當時每年都有數個節日要表演潮劇,特別是3月份的天后誕,每次都會上演連續十數天。潮劇在表演形式也有突破,由搭棚演出,過渡到舞台的形式,證明潮劇並非一成不變。不單香港,連東南亞一帶都掀起潮劇熱,潮劇著名演員陳楚蕙曾經在泰國做足3個月戲,有些劇目是一連上演十多個夜晚,每晚座無虛席,應該是潮劇的全盛期。

不僅如此,不少電影公司更到內地拍攝潮劇電影,也將潮劇發展推向高峰。1955年,夏帆成立鮀江公司,開創先河,出品香港首部潮語片《王金龍》,啟發不少業界人士進軍潮語片市場。到六十年代,潮語電影以戲曲片形式湧現,數年間總數已達160多部。當年潮語片除了在潮僑聚居的星馬泰一帶上映,在香港也有一定的市場。
今年1月,粵劇伶人李秋元與謝曉瑩首次合作,更邀得尹光演出,一齣任白名劇《帝女花》,竟出現兩位周世顯(周駙馬),一位公主竟有兩位駙馬,謝曉瑩雖被尹光取笑「花心」,因新配搭吸引力強,得到戲迷熱烈支持。

尹光沒有做粵劇數十年,唱方面雖然沒有問題,但在做手方面,他感覺真的和以前不一樣:「以前可以自由發揮,但現在要練動作,又是一次新嘗試。不過,今次重踏台板,令我一演上癮,觀眾的拍掌聲,令我興奮到全晚都睡不着。」尹光表示還想演出新馬師曾首本名劇《光緒皇夜祭珍妃》。

謝曉瑩感謝尹光和李秋元支持,令「金靈宵」踏入5周年的第一個演出大獲好評。因為補場有期,謝曉瑩李秋元將於下月15日及16日於高山劇場劇院演出《鳳求凰》及《箭為媒》,一文一武,謝曉瑩希望與李秋元在票房上及口碑上再創佳績。
邵氏有啲潮劇片都幾好
都係唔好騎劫啤梨帖,呢道講
唔怕啦 啤梨po 入面都係比資料啤梨做後面幾節

如果係日後再講智叔 咁先算騎劫啊ching
都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞