香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化新知舊雨交流討論區 (2) - 淺說南音

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
南海十三郎做薛覺先

重有劍雪浮生做桂名揚
https://youtu.be/-jOI5HLTKHQ

上過五台教曲常識
https://youtu.be/pS25H8G6C4w
好多野聽
師兄介唔介意話我知
點樣可以好似你咁,又出到YouTube片又出到link?
少用連登post依d野
你擺嗰個係youtube playlist link,唔係單獨一條片,所以冇得直接睇
出playlist 係冇preview 的
南音正嘢
借呀酒消愁~~
share
石原兄去你地頭順便叫人入嚟望下咩係南音啦
度返條橋先
ching 造定個 南音簡易歷史 同 軟仔點解會有產生呢個合作 兩篇介紹
個mv故事都幾狗血
同埋首流行曲個人覺得唔好聽

勿屌

有做總比無做好架啦
都係以南音為base 當然係縮短左唔少野

以入門計 算唔錯 起碼我就算唔識聽南音 我睇女主都可以睇晒條片 叫做吸收到啲野
其實係,南音個藝術氣象始終係比較市井或者悼亡類多,要就落當代流行曲都係唔易,佢都已經想盡做,因為想啲後生接觸。要一嚟就聽客途秋恨,男燒衣,大鬧廣昌隆 或者去到正線地水南音係難嘅
唔係好想入嗰道
up to u la

just feel relax and feel free

is ok
tg 問你野
香港樂壇講死的歌可以用電子mix 南音
雷深如雙面哈菲個種感覺
而家好似張敬軒首俏郎君(mv故事,style)感覺
成件事計算多過藝術性
唔需要有故事都得
輝哥做說書人前世係軒
今世同軒對話都得
我都覺得佢個故事可以再簡單啲,不過冇辦法要就而家興類似微電影,又有蔡思韻受歡迎
張敬軒都有啲自己風格嘢,整體用合作嚟講其實都已經幾好,起碼真係有特登諗過點擺南音落去,輝哥都應該畀咗好多意見,因為一用得唔好就會搞到更加兩頭唔到岸
睇女
而家張敬軒係有影響力
其他歌手未必有斤兩
除非搵劉德華
所以都唔會咁harsh
要harsh都harsh其他人
心思外人係睇到既
唉劉德華 雖然佢未算最屄,不過都係成日黐住鄰國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞