香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化新知舊雨交流討論區 (2) - 淺說南音

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
個網站廣告塞住咗睇唔到
港台其中一集下左架的節目
林奠臭閪去左睇阿姐演唱會
我們將走入社區為大家帶來《飛天小俠》,讓對粵語片有興趣的大眾也能參與,在觀影的同時,一家大細能聚首一堂!
日 期:20/6/2021 (日)
時間:2:30- 4:10pm 放映 |4:10 - 4:45pm 導賞
地點:大埔藝術中心 - 黑盒劇場 (大埔安邦路12號)
映後導賞
------------------------------------------
故事簡介:
靈玲家貧失學,與兄長販報為生,閒來在書報攤給小朋友讀故事書賺錢。一天,流氓老虎松把玲擄走,逼她及一眾學生替黑幫頭子獨眼龍作非法勾當。教師鄧志文夫婦為救學生,遭龍禁錮。幸好玲兄和故事書中的太空小飛俠及時出現,救玲及眾人脫險。小飛俠追踪松至龍的巢穴,利用她的神奇法力,加上玲的妙計,把匪黨繩之以法。正當大家向小飛俠話別之際,玲兄被玲喚醒,才知只是白日夢一場。
主辦:康樂及文化事務署 香港電影資料館
統籌:電影文化中心(香港)
放映:《飛天小俠》
1961 | 黑白 | 粵語 | 98分鐘
編導:王風
主演:馮寶寶 梅欣 周坤玲 蘇少棠 任燕
報名:https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfQD-TZ.../viewform...
佢試下唔去畀下面,阿姐可能又開記者會屌柒佢
去唔係問題
係去完借阿姐過橋叫人打針
阿姐咪話佢自己唔打得針
但佢似想推老人家去死
呢個心腸 唔得

ps
雖然廢老係抵死
建議大家去睇白蛇傳情,歌好聽,戲好睇
個D電影的動作與特技是上乘的
大陸放左好多錢落去!!! 超班!!!
唔好因為大陸而有偏見
我覺得太多特技...
去金山寺打和尚個段特技好刺激

我個人唔太鍾意個水墨背景,但故事值90分!
呢個火龍果劇場播好多南方衛視大戲,時裝都有
https://www.youtube.com/watch?v=BhXFVxhHPa4
https://www.youtube.com/watch?v=rCk9XStdv_g
大陸粵劇有沙家浜
汪曾祺嘅樣板戲
八月睇完奧運可以封睇新秀第二期啦

第一期交俾大家捧場
mcl有桂治洪電影節
而家D電影院播舊戲反而有市場
電影資料館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞