香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化新知舊雨交流討論區 (2) - 淺說南音

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
今晚7:30想你音樂會
嗰堆武俠

viu冇錢冇資源,亦都唔會拍古裝
好笑在於viu都播大明風華
而家d人將大陸古裝當成cctvb
事實上香港古裝同大陸真係無得比,合拍都比唔上
包青天,宮心計 都收得好差
上古秦漢六朝唐宋元明清都係條古裝街,點拍
幾鍾意睇皆大歡喜個種 夠鳩
可以去橫店拍既 不過那有錢
白色強人返大陸拍都要隔離
咪得返啲抽空時空嘅喜劇同神話囉,正史劇已經拍唔返
夏商周春秋戰國秦漢三國魏晉南北隋唐宋元明清係同一地方
拍咩都死

除非拍亦正亦邪
都會有少少意欲想睇
所以舊年成年得一套一笑渡凡間
睇東張西望個d有花絮
同歷史個d無關係
陳豪/劉丹做皇帝無限loop
CHING咁講

如果CCTVB出一套架空古裝
係講佢自己CCTVB所有拍出嘅古裝柒事
我會睇
而家無論歷史文獻、服裝考究、華美,無一樣贏到大陸成個團隊

所以只有拍回到三國,尋秦記、九五至尊
你有三百蚊
佢有三百萬
點鬥頂

唔想咁講
但係拍 大軍師曹操司馬懿 淨係一個空城計前後 講鳥盡弓藏 真係不得了
(PS. 係我仲有睇燒山嘅果個時候 佢推介)
淨係編劇香港已經冇人搞得掂,古裝嗰啲對白係有要求

九五至尊根本係時裝劇嚟,純粹係玩穿越。尋秦記都叫好少少,起碼真係有秦嘢。回到三國已經係膠劇。正史劇當年楚漢驕雄都要去支那拍先得,佢乜景乜人乜馬乜衫都有,冇得玩,香港古裝戲劇根本同香港一樣係玩撚猿咗
拍帝女花
拍愛情劇都仲可以
而家香港消失左武俠劇 細個唔鍾意睇,大個覺得雪山飛狐拍得好好睇

原來大陸都拍過尋秦記
亞視嗰啲我都好鍾意,天蠶變,天龍訣嗰啲唔使講,大俠霍元甲,太極張三豐,遊俠張三豐,大內群英1,2,大地恩情1,2,3,少女慈禧,諸葛亮,秦始皇,哪吒,陳真,再向虎山行,湖海爭霸錄,怒劍鳴,浣花洗劍錄,滿清十三皇朝,九王奪位,好撚好睇

尤其是滿清十三皇朝,九王奪位,非常非常好睇,真係好認真做research,啲人又好戲,九王奪位江華就係真正做到皇帝嗰種霸氣。滿清十三皇朝直頭舉台史詩式大製作,香港電視史上可以佔一席位
滿清十三皇朝 同 雍正王朝 有無得比

btw

仲有馮兩努 講 三國

仲有封神榜 唔知係唔係跟足原作拍

但係 余子明一開始讀白仲記得
仙神人鬼從今定 不使前朝墮草萊
太上元始天尊剌令 五方之神 來受命已
此乃 封!神!榜!

仲有蔡少芬 洛神(雖然我唔知算唔算係)

仲有楚漢驕雄 出面仲有po 吹緊

仲有套係寫唐定明 忘了 係醉打金枝 定 金裝四大才子
石原兄都睇唔少

係有得比嘅,雍正王朝都係好好睇。不過滿清始終真係做曬十三朝,同埋自己嘢,親切好多

馮兩努講三國嗰個係播支那版三國演義之前講兩句嗰啲

封神榜,洛神,醉打金枝,金裝四大才子呢啲都好,不過cctvb嗰啲始終少啲嚴肅正史劇。例如天子尋龍,都係野史加玄幻
單睇e堆野、西遊記都睇足一年
純史 係香港 對c9觀眾 真點搵鬼睇
第一次去高山劇場
問下大家附近有乜好西食?
何文田印象中冇咩好野食
入返 土瓜灣 紅磡
再唔係就坐車出返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞