2021機電工程署見習技術員

1001 回覆
9 Like 87 Dislike
poly degree 考咩TT 考grad e仲好啦
愈黎愈多人有degree入黎做TT

搞到好多人都驚升唔到上去 所以好多都做住讀 pt degree

rmit polyspeed 都有唔少師兄師姐讀緊 分分鐘返工同返學都對住
因為EMSD預咗大部份滿師食自己,佢宜家插班大學生入黎,d中三學師仔等收皮,仲要街外人爭住入政府
Degree 至少都 TO AI 啦
走去做 TT
Tt都有degree 真係痴撚線
To ai 你估易 大把人幾年經驗加有學位都入唔到
近幾年好多完 scheme 入左 EMSD 同 Housing 做 TO / AI
但你知唔知哩家競爭有幾大先得嫁 之前都仲可以話易
但唔係寫冐2016年後中專,會請大學生?
我有2014年ME HD,2022年SPEED EE畢業,
中英文有2。 做4年AE,但中年,會唔會收?

唔鬼理照報左先。
TT1咪好多大學生
咁咪個個都唔洗讀HD?
poly ee grad, 讀緊master, 係出面做緊但好chur, 晚晚都收8,9 點
打算入黎做見習技術員,應該會多d 時間可以讀書
我都唔知,但係出面撈真係做到仆街,有返工冇收工,諗住入政府返8-6有生活
非工程科,你博士都要讀HD,但佢請工程HD,只要相關,就唔洗供你讀,慳好多
其實你呢d人入去係阻住d位,個Program 比d新人學師,你拎咁既學歷去屌打人
你等2年個市乜都好返啦
做政府都要ot?
真頂爛市喎
呢班人入去頂住哂,中三都唔洗玩,上年有TT2係HD仔,玩撚完
其實我都係諗住輕鬆d 讀埋個master, 讀完都係諗住考返做engine, 做tt 當係賺下technical 經驗,應該以後工作上都有幫助。
EMSD TT,你出返去人哋咪當你冇學過,仲要斷左兩年N展經驗,除非唔諗住叉他
如果你係有熱誠有上進心唔怕辛苦既後生仔,
要認真諗清楚,私人同學師都可以發展得好。
學師的確可以學到技術又可以留係政府發展,
再上就會有一定既不穩定同能力以外既因素。
人際關係技術說話技巧臨場應變,樣樣重要。
(官運?)
基本上考到學師都有一定既優勢唔算差,
成功考到就要好好考慮邊條路適合自己。
希望大家早日達成目標。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞