2021機電工程署見習技術員

1001 回覆
9 Like 87 Dislike
我唔係 TT2 ‹ WS2 ≤ WS1 ≤ AI 咁升

我係TT2 , 係九龍灣聽完佢個垃圾迎新會,講到明我地呢世都去唔番 佢個所謂既professional path 之後嬲左 入左MTR做2年制見習技術員

再係MTR升到某個位直考AI
巴打e+考咗ai, 係咪都打算放棄professional grade,等升I算?
當初嬲 ,係因為我無知,21歲岩岩畢業,梗係有團火架啦

你問我依家想點,我都唔知
入去做TT死得啦,我I大畢業之後
有幾批top既人
分別入左
CLP
MTR
EMSD

做CLP , MTR 既,我識既依家都 supervisor / senior technician , (比個參考你地 呢2個位置係大公司 大概接近2萬中 - 3萬中)

做EMSD 果班,得2個考到 WS2, 其他仲簽緊contact
而家都係去唔到
btw mtr好唔好做 電?
Sad左
想問得tt2 3年制,算唔算正常?
正常嚟講有degree就有tt1(3 year)in
咪係囉,明明都算match到個要求。
但淨係畀我tt2(3年)
我好唔好interview個時即場appeal
當我冇問過。
interviwer話dse 2016年或之後先會有
完全同意
即刻篩走好多諗住入去做嘅人
我係街外人,都諗住入去做
見完工等緊消息
申利識人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞