2021機電工程署見習技術員

1001 回覆
9 Like 87 Dislike
利申 垃圾ive仔 讀緊pt degree
2year electrical
睇自己lo,值唔值得用3年換一個合約位
做緊冷氣ws2
見證住學師愈黎愈廢又大膽 夠膽死帶部switch番工打機 做野個陣又唔係觀察學野 話兩句之後又打回原形 都費事再理
特別係tt1以為自己有hd有degree就阿sir咁款
我讀緊master都費事串佢哋
WS2讀master 有冇凖備考牌
諗住上AI run project做一排搏睇吓拎唔拎到夠CPD,
同埋係都chart CIBSE (雖然未必得)
但我依家都唔想出去從頭做grad E,
因為太辛苦了
你知唔知WS上AI 要幾耐?WS 唔係淨係影吓相咩?
咁啱路過答你 以往有BSI 想搵老細chart都fail
Tech grade考牌真係唔好諗太多 早十零年都有成功例子

依家真係少咗啦 始終外來考E班人個底都勁 親生仔就親生仔明嘅就明啦 不過我都幾同意你嘅observation
仲以為係真蓋Ching
"WS 唔係淨係影吓相咩?"
你講緊mun組定舊既TSCS 2組呀
點解你會有WS2唔洗落手做呢個觀念呢
聽過某TSCS 2組 SE前身係AENI轉過去AE上
都係做AI個陣儲CPD
雖然我都知萬中無一 (無人脈邊個肯同你簽)
咁都好過坐係到玩手機玩成日啦吓話?
明既,而且其實外來人點勁都好,呢到始終顧左親生仔先 (grad e, ae)
但眼見出面環境唔好愈黎愈多大行(arup etc.)既有料E轉入政府
佢肯付出向上 咁不如一開始由出面GE做起仲快
冇野做自己唔識去睇下個場問下人點做嘢嘅
啲師父一撚定要教你,講俾你聽點運作架咩傻仔,學師留係個site最多咪一年幾,教你又冇必要,要學係你自己識多一樣
而且人地教你係義務黎,人工唔包架
唔通下下要餵埋落你個口度咩,唔識自己問啦
呢架啲學師就係要人問先肯聽/學,唔問就係度打機,咁學咩師
其實我唔明白點解個位師兄會先入為主覺得我地無比野學師做/學
但我都費時解釋咁多
你有冇拎過人哋考牌嘅project report 嚟睇吓
無 人地大sir黎點敢問呢
其實點都要出番去做grad e
但我驚做過sub仔底會唔請
而且眼見D同學仔做左幾年E都話考牌無期
就覺得呢個諗法都係多鳩餘
我見唔少呢啲會唔會我識你
滿咗師一定要 學師真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞