2021機電工程署見習技術員

1001 回覆
9 Like 87 Dislike
兩睇啦,有時候真係冇野做,休息下係正常嘅
不過俾咗嘢你做,你又唔去學同做,走咗去打機,咁就係嗰學師抵屌嘅
收到二級技術員(3年)interview 信
但係封信個括號入面無寫我係in邊一飯?
見個post好似好多巴打都hd/以上學歷
得中六學歷係咪仆得街多
16 dse 後入左南丫島電廠打判頭工打左四年有無機會易收啲?
In個日會比你選擇

你有相關經驗又答得好咪易收唔通有相關經驗答唔到又加分咩
Tt2 yrs3 interview流程係點, thx
tt2 3年制預你無相關經驗同學歷 問嘅野好少係技術野 所以無乜書好溫

流程大約都係叫你自我介紹 再問你點解想做依份工 再問下啲簡單問題 有機會要你認顏色 睇你有無色盲/色弱 仲要讀一篇英文文章 最後問你有無野問
但我HD EE, 咁奇怪
有hd唔好做tt2 仲要3年制
佢封信派只可以in tt2 yrs3
有hd個啲真心唔好入emsd做tt2 唔好咁戇鳩唔該
唔好去in 完
係,特別tt1返嚟既人工差唔多技工人工
見過近幾年,真係幾個月連問都無問過嘢

係連扮都唔扮嘢,真係五天工作袋你16,7k幾撚爽
真係試過帶班友仔去睇判頭換嘢,學下嘢

真係係身邊講到自己滿師都唔使做呢啲架啦,嘩屌你老母呢啲學師,真係見獲屌獲甘
真?咩情況
出邊其實有咩出路做學徒
出邊可以做咩先?
算啦
睇淡d 學幾多都係自己既
做得成世學師咩 遲早有一日要用到要用既野先到時話學就知嫁啦我都後悔學得唔多
不過學唔哂
最少都打到基本功
學師第3年都打開個panel都唔識九線制
(利伸番先垃圾廢柴地底泥)
依啲自我放棄多數叫佢坐到轉場算

唔洗咁勞氣
我覺得你應該要打去問係咪寄漏左tt1 信

有ee hd正路會派埋tt1比你見
其實我唔介意佢地加人工去到16-17k (我知道有D師父好介意)
但反而我重好支持咁樣,因為咁先吸引到人,
但係大佬呀收得咁既人工係咪要有番咁上下potential
依家已經係儲經驗最佳時期, 又唔洗負責任
先唔講滿師請唔請番呢個問題,
第時你帶隊出去解決問題架

題外話有時我路過見到電子部人地D學師真係有質素好多,
自己學焊板,搭橋,整件野出黎,了解個電路原理
更何況滿師之後年年都要考試
想請問各位大佬對其他大公司學師(讀ptd hd 嗰啲)點睇?
+1
想問下 hd EE grad 但DSE 英文肥左 有冇得in tt1(2yrs)
你讀咩上hd基礎文憑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞