2021機電工程署見習技術員

1001 回覆
9 Like 87 Dislike
唔該巴打
有d學師未滿18,點簽
最少新毅進
仲仆街,要帶埋老母簽
仲要TT1,二年係HD第一年已經報得,入嚟岩岩學熟工具已經又話滿師
係EMSD要改喎,VTC淨係負責理論培訓,EMSD預咗滿師後只會請少數人,其他要你自己搵私人市場工,佢要短期內多人入行做大個餅,其實即係推人去死
其實依家滿師係唔係已經玩到同當年GE一樣只係要得返一半
純粹只係做大個pool呢兩年㩒低失業率 兩年後嘅事兩年後再算
TT2啦你(如果比你in)
做大個餅係機電業內大公司圍內要求既,因為缺人,例如升降機公司,其次就係政府話多基建,大灣區要大量機電人力,香港要派人上去,所以政府大大力放錢落去培訓機構,目標就係要多人,d學師滿師咩都唔識政府理西,所以呢兩年入EMSD學師真係要自己努力自學,出私人公司都可以有啖飯食
我已讀完 part time HD BS. 做緊學師,會唔會收我,收係咪唔洗讀書。
做緊就滿師先考入黎做ws啦
點解機電有HD 仲要做學師 唔直接考政府ws或出面做私人學嘢 再考政府
講野好差,見 AE 工都冇回覆
啱啱個年fail 咗唔請,今年再報,如果中到係咪同上屆個d 一齊畢業
你畢業個年有齊2,3,4年制
因為街外人入好難考 同 位少
做緊AE 14500$ 見唔見tt1 好

Ive Hd 電氣grad
今年poly bse degree grad, 仲諗ing入唔入去做,見佢tt1減左一年,做2年就ok 同人工都有萬六+10%滿約金,太約有萬7一個月,見依加市場都唔係幾好,呢個算唔錯既選擇?求指點小弟
有萬六同有cert拎算唔錯,仲有機會內部考試升職
我冇學徒合約係身,我係上年in 唔請,E+係出面做緊D垃圾工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞