2021機電工程署見習技術員

1001 回覆
9 Like 87 Dislike
detail
tt1都無得見係咪代表你連呀豬呀狗都不如
想知兩電一鐵個培訓比emsd 好幾多
利申: in 完emsd, mtr冇電話
請咁少人
不過我果陣剩係知emsd 好彩都叫做順順利利
想問,有degree但完全冇讀過相關⋯
咁佢會畀tt1定2?
入到先得ga, EE hd我夠有, 咪又冇回音
喺度講到天下無敵好易入, 有HD根本未必有得in,
但我之前有個同學中三讀vtc入左去clp power systems部門做牛房保養, dklm佢成日repeat, 又成只係想識fd抄功課, 咁都請
有個重好笑, 又係做牛房保養, 唔係外判係clp街外請TT, dklm佢話日日就要喺牛房d地渠屙督尿發洩不滿
見tt2 yrs3, 佢都冇問問題, feel到冇希望
不過讀書果d野我堅理解唔係死背

就好似EE, 幾複雜都好, 將佢簡化歸納其實咪只不過AC DC, R,L,C ,semiconductor, 1,0,......le幾樣野組成

L= transformer, motor, contactor., Inductor....
C=cap, battary
R同半度體不解釋, 大易
1,0, control logic, 自動化 PLC.....
電氣AI留明

曾經入過201x既tt2
巴打mtr 轉過黎?
Yes
emsd 好做定mtr 好做d
人工前期MTR好D(技術員), 中期(AI) EMSD好D ,之後既野未諗

MTR工作量取決於你去左邊個部門,再細分邊個Team ,可能你覺得我講緊廢話 但係同一間公司下面 ,每一team既生態環境係可以完全唔一樣

EMSD依家我就R下春袋
想跟你學嘢sir, 我in 咗tt1
201x 先in tt, 咁你都升得好快下,唔洗10年已經ai
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞