[真人真事]寫下未有人提過嘅香港奇案

339 回覆
212 Like 1 Dislike
強post 推文
支持
定時入黎等文
Where are 呢度and 隔離post樓主
留名 好好睇

我想睇星光行特工槍殺案多d

因為真係網上唔係好多史料關於呢壇野
寫埋下篇先
星期六日有嘢做冇寫到
又要補推自己
支持

.....下集呢
文呢?去左邊
我發覺當時好多人為啖氣, 為少少錢就走去殺人, 傷害無辜, 係咪因為教育問題?呢D事放係而家簡直係R哂頭。
60年代有單直頭為一蚊同一個腐乳罌殺人添
嗰個年代對比起依家都幾多謀殺案
是但禁開一日報紙都有幾單同時審梗
Sor星期六會有
唔會走數
等到菊花也謝了
Opportunity cost問題
嗰時個個爛命一條
做嘢唔諗後果
鯉魚門浮屍案(下)

1965年10月到11月間,連同張雨榮自己在內,當時佢嘅船隊有四位領港員,三位水手同一位機房人員,人手看似唔少,但以張雨榮船隊規模而言,其實亦只係勉強可以應付到每月十五次領港嘅需求。但因為全港持牌領港員只有十幾位,要補充人手可謂極其困難。陳元同其餘兩位領港員楊光,劉禧亦明白呢點,所以佢地喺離職前曾經多次向張雨榮要求加人工,喺不果之後三人先後離職並開設「香港領港公司」。其後雖然三人都有間中返去幫手,但始終佢地以自己業務為先,張雨榮面對長期人手不足嘅問題,早已對三人極為不滿。

根據船上司舵葉柄嘅證供,案發當日喺陳元上船後,只係同被告談及船隻來往嘅情況,氣氛平常,其後船隻由太古駛往柴灣海面等待「雨榮九號」作交接。其後有一隻船駛至,張雨榮話「有船到啦!」陳元聽到就立即用望遠鏡確認係咪「雨榮九號」。突然間,張雨榮用一把本應唔屬於船上工具嘅黑色斧頭劈向陳元頭部五次,邊打邊話「你害得我好慘!搞到我鹹豆都唔食得。你學師期間我花咗幾千蚊喺你身上,而你居然離開都唔同我講!」陳元舉起左手抵擋,並話:「我最多還番俾你啦!」其後陳元就借機跑出舵房,張雨榮就手執斧頭追殺佢。船員立即勸止,但張雨榮已經下定決心要殺死陳元,就叫其他人唔好多管閒事,否則就成為下一個「斧下亡魂」。船員怕佢地會成為下一個目標,一部份人爬到船頂避開,而葉柄就連續響號兩次求救。張雨榮見狀就立即喝止佢,又命令機房人員將船向後駛,而船員喺受到威脅下亦只能服從。

喺船倒退期間,陳元突然大聲同船員講:「我跳海啦,如果我死咗,吩咐我老婆,有一日都要養大我個仔!」葉柄立即衝到甲板,見到陳元喺海面掙扎,而張雨榮就喺甲板用竹插佢,想將佢徹底置於死地。佢立即跑上前制止,可能張雨榮見佢已經重傷,再用竹插佢已經無乜意義,就將竹交俾葉柄。而另一位船員張明想將救生圈拋俾陳元,張雨榮立即阻止,而且叫佢將船向陳元相反方向駛離。陳元喺重傷之下無力游回岸邊,結果命喪柴灣海面。其後張雨榮將斧頭掉入海中,而且叫水手清潔船上嘅血跡。

其後船員將船駛至等待領航嘅大船之上,張雨榮就上大船繼續完成工作,吩咐其他船員將船駛到觀塘等佢。其他船員途中不忘駛回陳元墜海處搜尋佢嘅蹤影,而其他水手就繼續清洗血跡,一邊想救陳元,而另一邊就繼續為虎作倀,何其諷刺!

「雨榮八號」駛入觀塘後,眾人叫張雨榮報案,張雨榮自己亦明白陳元失蹤一事遲早會被得知,於是就答應報案。但佢當然唔會想船員指證佢,於是佢叫船員同警方講:「張雨榮喺船邊小便,陳元欲將佢推入海中,幸好佢緊抓船邊,並未被推落海。隨後佢返身反擊,追逐中陳元意外墜海。」佢亦叫船員將陳元嘅物品拋入海中,而且叫所有染有陳元血跡嘅衣物同物品拋入海中。當中包括毛巾數條,帆布,椅子等。隨後錄口供時,幾位水手亦確實如張雨榮所言,俾咗如佢要求嘅口供,但葉柄同機房管理員郭平如實講出事發經過,令案件得以被揭發。控方喺庭上盤問幾位水手點解唔直接指證被告,佢地就解釋被告喺鯉魚門一帶勢力頗大,佢地怕遭到報復所以先唔敢指證佢。

代表張雨榮嘅胡禮大律師表示張喺停止追殺陳元後佢先跳海逃生,根據驗屍報告,陳元直接死因係遇溺而死,因此張雨榮唔應該為佢被殺而負責。但佢頭部嘅傷足以令佢喺一個鐘內死亡,而且張嘅行動係直接導致陳元溺斃,辯方律師嘅說法不被陪審團接納。

陪審團退庭商議一小時後重返法庭,問及法官佢地有無權決定水手是否從犯嘅問題,如果佢地係從犯,就可以考慮唔接納佢地嘅口供,法官亦提示佢地應該小心接受船員嘅證供。結果佢地再退庭一小時後就一致裁定張雨榮罪名成立,被判繯首死刑。身材壯健,銀白色頭髮嘅張雨榮聽判後面無表情,而旁聽席有幾位女人低聲飲泣。

其後佢喺十月一日上訴,但被無證供證明佢係誤殺為由拒絕其上訴申請,並喺1959年2月17日執行絞刑。隨住領港員呢個專業慢慢消失,呢件命案亦慢慢被淡忘。而張雨榮今日留低嘅只剩下喺鯉魚門仍隱約可見嘅「雨榮橋」三字。
終於等到
Pish
lm
宜家應該仲有領港員wo 同埋係要考牌 唔明點解話呢個專業消失緊

btw 支持
慣左用不推文
原來仲有唔少
柒咗sor
live了

好慘啊,跳槽係遲早一日既事何必要殺人
仲要冇一個水手/船員夠膽阻止
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞