[真人真事]寫下未有人提過嘅香港奇案

339 回覆
212 Like 1 Dislike

咁我都可以早啲出
下篇最遲禮拜一出
要搵寫乜好
比你推介完睇呢篇
依家要兩邊一齊等
留名
支持!
巴打keep住寫
城寨白粉格謀殺案(上)

對於九龍城寨嘅印象,相信年輕一代即使無機會親身到訪,亦都透過非常有限嘅相,影片,或者係川崎嘅城寨主題樂園係一個龍蛇混雜嘅地方,毒品、無牌行醫、難民都隨處可見,當年居民相信都見怪不怪。出乎意料嘅係謀殺喺城寨係非常罕見嘅事,最少有紀錄嘅係。而有紀錄嘅第一宗城寨謀殺案發生喺1959年,呢單案雖然案情唔複雜,不過就案件引伸出嘅問題為當年唔算平靜嘅社會再添一啲爭議。

1959年7月24日凌晨四點幾,位於老人街九號一個白粉格傳出慘叫聲,驚醒咗住喺附近嘅居民,佢地由屋企望出去,雖然燈光昏暗,佢地都見到三個人匆匆逃走,仲有一個人倒臥地上。深知不妙嘅居民就立即報警,可惜警方到場後傷者已經傷重不治。警方見死者身中多刀,而且現場有少量現金同白粉失蹤,警方相信呢單係劫殺案,就派出大批警員入城寨內調查,而且拘捕咗大批癮君子同毒品檔負責人作調查。根據喺九號白粉格住宿嘅伙記所言,死亡嘅男人名為冼貴,任職白粉格經理人。喺案發前,曾經有幾個男人去白粉格向佢追債,分別係綽號「傻漢」,34歲嘅王漢、綽號「跛手根」,40歲嘅盧根,以及29歲嘅司徒顯超,三人喺案發後一同失蹤。警方馬上通緝三人,幾日內,佢地已經分別落網。

案發原因非常單純,因為冼貴已經拖欠三個人十五蚊一段時間,急住要錢「上電」嘅三個人就一齊去白粉格追數,冼貴當然唔會輕易就範,就從櫃中拎出白粉一包,叫三個人「有本事就拎啦」,結果事件演變成打鬥,混亂間死者俾人用刀狂插十幾刀,其中直插胸口嘅幾刀成為致命傷。至於邊個落手,三人就互相指證,而呢個正正係佢地喺案中都有重要角色嘅最好證明。

人證方面,城寨人煙稠密,加上有癮君子深宵依然四處流連,所以有唔少人都目睹事發經過。幾個證人都見到案發過程嘅唔同部份,佢地亦都喺認人手續中認出三個疑犯。此外,佢地亦喺王漢間屋搵到一件血衣,上面血跡嘅血型同冼貴吻合。

證據對三個人極度不利,佢地亦都要面對另一個困難——無錢請律師。三個被告都無正常收入,而且即使有錢亦都全數花費喺白粉上面,自然唔會有錢請律師,只可以靠政府委派嘅一個俾佢地。然而,委派律師唔一定淨係識求情,代表王漢嘅委任律師史菲特大律師打出咗一張令政府措手不及嘅牌,唔單止為三個被告帶嚟一線生線,更加令港英政府正視咗一個從未處理嘅問題。
聽日出埋下
我仲要不推文自己幾多次
究竟史非密做咗啲咩呢!
高汁push
push
支持呀推
lm高質
管治權屬問題?
好睇!樓主快d寫落去
好看! 請多寫一點~
Push
留明
lm
Lm
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞