[真人真事]寫下未有人提過嘅香港奇案

339 回覆
212 Like 1 Dislike
自己cap嫁
多謝支持
嘩你去圖書館搵㗎?
個女老師真係好好人
香港圖書館個檔案庫其實做得幾好,上網search就有。 仲要有得文字搜尋,只要輸入關鍵字就會有相關嘅報道出嚟俾你睇。
係呀,仲要scan個品質都唔差
不過有時會load唔到,同埋佢keyword都打得幾唔齊所以未必search到
我自己搵資料會逐日睇返案發同開審嗰期啲報紙
出下集未呀樓主
支持
瑪嘉烈公主
佢scan直頭係高質,放大都仲有高清,粒粒字都睇得好清楚。keyword其實都算打得足㗎啦,但係你要捉到嗰個字係乜先會搵得到。記得之前搵過50年代嗰啲都仲搵到
最遲星期一出
巴打有心
等下集
女老師好慘
sor用左不推文
LM
支持
希望大家唔好引用長文 如果唔係好快變金剛棒
聯和墟八屍九命慘案(下)

喺大火發生後,政府立即指派幾位政府大律師,警方同消防事務官組成特別小組調查,而調查重點就落喺起火現場嘅雄記書店。當時大門鎖上,而且老闆徐佩雄亦未有同任何人結怨,於是調查重點落喺老板一家七口身上。喺排除其他意外起火嘅成因後,佢地就確定浸滿火水嘅麻包袋同布料係起火源,袋上火水喺案發後一段時間依然繼續流出,足見火水量之多。

佢地亦都搵到另一個關鍵證供。書店由頂手到開業短短一年幾,徐佩雄已經為書店購買兩份保險。其中一份喺一九六五年一月購入,保額為三萬五千蚊,其後佢再喺同年十月購買一份綜合保險,合計嘅保額更加碼至十萬蚊。當時書店所有貨物,裝修同傢私合計亦只係指大約五萬。認識徐佩雄已經八年,為佢買入呢份保險嘅經紀燕梳亦都有向佢提出過呢個問題,不過佢表示自己準備擴充營業,依然堅持要買。經紀見有利可圖,當然唔會再過問。小組認為佢嘅生意尚未上軌道,付出唔少嘅金額買一份自己一定賠唔足嘅保險並唔合理,更加唔合理嘅係佢同時買兩份保險。

徐佩雄解釋自己同時買入兩份保險係因為佢唔記得已經買咗保險,而保額大幅增加只係因為想擴充,以及錯估自己貨物價值。佢解釋購入四加侖火水只為煮食之用,但係屋企廚房並騰唔出空間擺放,於是被迫擺喺書店樓梯底,結果意外翻側到麻包上,結果釀成大禍。但調查小組查到現場火水量遠超佢提供嘅數字,加上其他證人嘅講法,所以並唔接受佢嘅講法,於是再次傳召經紀燕梳,佢曾經問徐佩雄有無幫襯其他保險公司,徐佩雄就好肯定咁答佢:「無!我只係幫襯你。」燕梳又指徐佩雄喺閱讀條款時有叫佢解釋「不准將危險物品放置店中」嘅定義,當時佢有說明存放適量烹飪用嘅火水並唔算危險物品。經紀嘅作供證明佢相當有嫌疑,但更加致命嘅係雄記書店對面大牌檔老闆董基嘅作供。平日董基都喺凌晨兩點四十分左右收檔,大火當晚,佢曾經喺收檔之際見到徐佩雄出現喺書店,到凌晨三點幾,佢又再次出現喺現場。小組相信佢嘅說法,喺五月二十七日下令拘捕徐佩雄,但准佢以一千蚊保釋至六月七日受審。

佢被控以詐騙,縱火,以及謀殺兩位書店店員劉志明同劉偉明,至於其他死者就被裁定死於意外,不予追究。開庭第一日,聯和墟嘅街坊蜂擁而至,平時冷清嘅地區法院突然間熱鬧起嚟。雖然並未有人目擊徐佩雄點火嘅過程,但綜合大量環境證供同人證,佢亦無從狡辯。但陪審團可能認為佢並非有心殺死兩位店員,判佢謀殺罪不成立,但改判誤殺罪成立。法官喺判刑時提到被告已經因為自己愚蠢而損失所有財產,妻兒亦都因此而被迫由閣樓搬到木屋居住,加上佢嘅五個子女年紀尚小,所以判囚八年。而縱火,詐騙兩罪合共判囚四年,同誤殺罪同期執行。

報紙並無記載其他死者家屬嘅反應,但害死八個人只係判八年,佢地嘅不滿可想而知。但徐佩雄依然為刑期上訴,最終喺十一月二十四日被駁回。及後再無任何關於案件嘅報導。未知八位死者泉下有知,有無覺得沉冤得雪?
個書店老細on9到咁嘅地步
判得咁輕
判得咁輕

咪quote長文啦
因為佢嘅貪念賠上咁多條人命
個書店老闆都幾撚戇鳩
累死咗咁多人
錯重點,個保險經紀叫燕梳?
不過估唔到原來係為左呃保險 如果係日頭放火可能啲人出門唔係屋企,就唔會搞出人命
sorry我錯
燕梳係個保險plan名
經紀叫徐漢坤
唔怪得寫嗰陣覺得好怪,以為係我俾個標題fake咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞