[真人真事]寫下未有人提過嘅香港奇案

339 回覆
212 Like 1 Dislike
對唔住,三個半月未出過文
祁禮福遇刺案(下)

兇手郭百志被拘捕後短短三星期後,審訊就隨即開始。控方傳召大量證人,包括當日合力制伏郭某嘅兩位外籍人士,見到事發經過嘅路人等。佢地描述嘅事發經過大致相同。此外,服裝店老闆關觀業亦作供指喺七月,花名「日本仔」嘅被告曾經介紹幾位馬來西亞人同日本人俾關某,以換嚟一份髹漆工作。案發前兩日,其中一位店員指有人漏低一把刀喺店內,隨後郭百志就立即返轉頭拎返把刀。關觀業出於好奇,就問郭氏何處拎到呢把刀。佢就隨口話係幫一個馬來西亞人買,隨後就拎走小刀離開服裝店。而呢把刀同現場檢獲用以殺死祁禮福嘅刀吻合,證明佢或者早有預謀。

喺人證同物證都相當不利嘅情況下,被告唯有承認證人所講係事實,但否認自己係畜意謀殺。郭百志指當日因趕路而喺案發現場將一個外籍女人推開,祁禮福見狀就誤以為佢想非禮嗰位女人,於是上前用力捉住佢。兩人因此爭執,祁禮福更打咗佢一拳,身形比起對方矮小嘅郭百志認為自己不敵,就拎出小刀阻嚇對方。但祁禮福並無因此退縮,反而想捉實郭某雙手。混亂間,郭百志失手將祁禮福刺傷。此外,佢同祁禮福素未謀面,並無動機殺佢。而小刀只係代人購買,並想喺案發當日交予該人,所以先隨身攜帶。其後證人亦證實當日曾有呢件事,但並未見到祁禮福出手打被告。

辯方亦傳召專家證人精神科醫生施倩里出庭,佢指被告已經長年患上「慢性癲狂症」(即被害妄想症)。佢來港後長期失業,更因居留權問題而被遞解到荒島一個月,到案件發生前佢仍然住喺難民營。種種生活壓力令佢有恐懼嘅心理,因此佢長期有被殺嘅幻想,更會長期帶備刀以作自保。佢亦會放大他人嘅敵意,認為以刀反擊係正確。當時祁禮福同他人嘅行為給予佢過大壓力,所以先會有過激行為。

儘管連被告自己都承認自己殺人,但呢件案係誤殺定謀殺,就要等待七人陪審團討論先有答案。經過一輪商議後,兩人認為係誤殺,五人就認為係謀殺,未能達成共識。而謀殺案需要達成共識先可以成立,案件唯有發還重審。

經過一輪重審後,陪審團接納專家證人嘅作供,喺同年11月28日一致裁定被告因精神病而殺人。法官隨後判處被告無限期住院令,以當時嚟講,呢個判決頗為罕見。至於祁禮福遺產合計有三十三萬,佢喺1950年已經立好遺囑,因此佢嘅家人喺判決結果出爐前三日已經承領其遺產及其大宅。
呢件案本應轟動一時,但喺審訊期間正值雙十暴動,英國政府更因此慎重考慮應否放棄香港。面對政局動盪,呢件案件喺報紙佔嘅篇幅就愈縮愈細,如今已成古昔。
正!期待樓主多d 更新
在線等樓主
推一推
巴打點搵到

啱啱新post見到
記得有巴打問過
係我問㗎,
唔該晒巴打,估唔到隔咗咁耐有答案呀
七旬翁硬物擲鴿為煲湯 服刑逾30年不知生命價值已改變 囚4.5月
https://lih.kg/2976919
新一年嘅西瓜都收成了
點止 開始要過季tim了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞