[真人真事]寫下未有人提過嘅香港奇案

339 回覆
212 Like 1 Dislike
支持樓豬
雖然係講奇案,不過字裏行間都可以想像到舊香港係點
多謝支持
趣聞都好睇!
呢幾篇趣聞都好得意
BTW期待樓主得閒繼續寫奇案
多謝支持
呢兩日應該會出文
祁禮福遇刺案(上)

不論大小,只要係刑事案件,律師總會佔好重要嘅一席位。儘管如此,但大眾一般只會留意被告同受害者之間嘅故事,而律師嘅名字就只佔新聞一小角。不幸地,一位享負盛名嘅大律師竟然成為咗一件悲劇嘅主角。

香港成為英國殖民地多年之後,吸引咗唔少英國人前來發展,甚至選擇喺呢到落地生根,當中以法律界最為普遍,而祁禮福亦係其中之一。佢出身於英國一個富裕嘅家庭,從著名嘅伊頓公學畢業之後,祁氏以優異嘅成績入讀牛津大學法律系。1938年,年僅28歲嘅祁禮福已經喺英國考獲大律師資格,其後以律師身份加入英國陸軍部。1946年,佢以少校身份隨軍隊到香港任職檢察官,其後離開政府成為大律師自行開業。

雖然有豐富嘅經驗,但祁禮福絕非只為權貴服務;相反,佢經常主動幫助窮人辯護。例如喺1952年,一位婦人陷入一宗詐騙案,祁氏見被告無力聘請律師,就主動為嗰位婦人擔任辯護律師,最終成功為佢洗脫罪名。以和藹同樂於助人嘅性格聞名於法律界,法律知識亦十分深厚,祁禮福脫離政府幾年間已經為唔少大案擔任被告代表。舉一宗出名嘅案件做例子:1955年益豐搪瓷廠命案,因為涉及左右派衝突,所以案情比較複雜,但佢都願意代表被告李濃辯護,最終成功獲改控誤殺罪。私生活方面,佢喺歌賦山道有一間西班牙式平房,並且有一妻兩子女,可謂喺事業或者家庭都相當得意。

可惜天妒英才,祁禮福突然要迎來一切嘅終結。1956年8月4日早上,佢到高等法院為一宗詐騙案過堂,並喺下午約一時二十分離開。佢其後徒步行返自己離法院不遠處嘅辦公室。到滙豐總行大廈門前時,突然有一個男人手持利刀衝向祁禮福,雙方展開劇烈搏鬥。祁禮福手上只有一疊文件,難以抵擋利刀嘅攻勢,於是祁氏腹部被狂刺幾刀,流出嘅鮮血佢嘅白色恤衫及西褲都染成紅色。有兩位外籍路人見狀,立即不顧自己安危,全力阻止持刀男人繼續狂刺祁氏。嗰個男人激烈反抗,加上佢有刀,因此兩個人合力都未能夠制服佢。幸好不久後有警員持槍前來協助,終於成功拘捕嗰個男人。其後警察衝鋒車亦趕到事發地點,立即將兇手押送到中區警署。
救護車聞訊亦立即到場,可惜到場時祁禮福已經返魂乏術。佢腸子漏出,血跡長達四米幾遠,死狀慘烈。鑑證人員到場後立即封鎖現場,並喺現場檢獲八吋長尖刀一把及染血文件一疊等證物,直至兩點幾先將祁禮福嘅屍體運走。

大眾及法律界對祁禮福之死感到非常震驚,一位經常主動為貧苦大眾辯護嘅善人居然落得如此下場。警方亦不敢怠慢,立即循仇殺等方向調查。至於祁禮福嘅葬禮喺8月7日舉行,儘管只招待親人及好友,但前來告別者仍有超過一百人,當中大多係佢法律界及英國軍方中嘅好友。警務署長,市政局局長,律政司等政府高官就致送花圈。哀思儀式以天主教方式進行,喺牧師帶領儀式時,佢嘅好友同親人都不禁潸然落淚。

至於兇手就喺8月6日過堂,佢名為QUIK BAK CHEE,中文名為郭百志,三十歲,新加坡出生,住喺灣仔摩理遜山難民營,郭氏喺香港並無任何親人及朋友。佢過堂時神色自若,以流利英文向法官要求一個馬來西亞話嘅翻譯員,而且指定要純馬來西亞人。喺法官接納後,佢再提出想見自己身處美國同新加坡嘅父母同兄弟姊妹,法官就表示佢可以將親人名字向警方講,佢地會代為安排。其後郭氏就表示自己曾喺1948年入住過新加坡嘅精神病院,佢希望由親屬證實呢件事。提出要求之後,佢就繼續被還押。但關於案情等一切郭氏就絕口不提,到底佢同祁禮福呢位受人尊敬嘅律師有乜深仇大恨,先不惜喺大街上將佢置於死地?
今次多圖

祁禮福律師照

祁禮福生活照

祁禮福離開政府嘅報導(1948年3月13日報導)

祁禮福為誤墜法網者辯護(1952年9月12日報導)

祁禮福為李濃辯護(1956年1月報導)

現場情況,右箭嘴為祁禮福遺體,左箭嘴為被制服嘅郭百志

郭百志(中間)被押上警車

祁禮福葬禮
同埋我發現呢篇post太舊推唔郁
再開過好唔好
樓主
可惜,真係好人未必有好報。個犯後來有無交代到點解殺人?
等下回分解
好想知呀~
等緊下回分解
成個月都未出到(下)
樓主
終於上番水,推推
樓主呢
又要出西瓜?
咁耐無入嚟以為樓主一定update 咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞