(短故)《收到舊情人遲咗兩年嘅表白後,我同佢做完愛就走咗》

807 回覆
467 Like 13 Dislike
我一直在思考,自己的真誠未能足以令她再次相信我,她才會這樣轉身離去。

我覺得甄映如是愛我的。

所以我決定要去找她。

這次我不會再像以前般懦弱了。

接近清晨,我坐了在甄映如的家樓下,傳送了信息給她:「 你係咪喺屋企?」

她沒有回覆我。

我起初以為她睡了,我便打算一直等,等到她睡醒後下樓的一刻。

我不想再錯過她。

我燒光了口袋裏的半包煙,晨光漸露之際,一架私家車停了在對面的馬路。

甄映如下車後,拉下口罩跟座駛上的男人親了一下,她才施施然走過馬路。

直到我們的視線對上後,她欲言又止地看著我。

忽然間,我覺得眼前的甄映如變得有點陌生,我好像不認識她一樣。
終於有文
頭先亂入完羊格個live遲咗出文

今晚係咁多了
如無意外嘅話,呢2日個故會完
正評同留言代表鼓勵
見到story即到
聽完live即刻過嚟睇
睇完都幾感觸
好似我一對朋友以前嘅往事
有時大家都無錯
只係時間令大家產生距離 慢慢漸行漸遠
杜亦言終於發覺佢愛嘅係兩年前嘅Faye
勸大家 錯過左就錯過左 就算再相遇
要有咩關係都好 千祈唔可以係情侶關係
本身諗住出晒先一次過睇
但都要入嚟留個言支持下乳陰絲
Btw 我都鍾意食雞尾包
其實真係好辛苦
所有嘢都錯晒
Timing唔啱就幾愛都假
一晚追到live
係咪得我覺得杜亦言都好撚慘
Live

我覺得杜亦言自述個部分比較touching
無論兩年前,抑或兩年後,杜亦言內心感受的用字、句子都比甄映如視角果邊來得銳心
杜亦言的人物設定和行為亦都好似比甄映如具體
睇完杜亦言視角之後對杜亦言果份自責、空虛、無奈真係幾feel到,反而睇完甄映如視角之後對佢果份心碎、矛盾和唔敢接受翻杜亦言的心情冇咁強烈feel到
我覺得係沈卓怡bb寫男方心境轉變嘅文筆進步咗
喺等你文嘅呢排 補返方天宇同K嘅故事
再返嚟睇返,感覺同最初睇嘅時候好唔同
我都好久違為咗個以為自己唔會再為佢喊嘅人流眼水
Agger
開左上帝視角望住杜亦言由天堂跌落地獄
如果兩年前,杜亦言揀Faye,
係嘅,或者兩個會好開心,
又或者兩個已經散咗,
成為另一對沈卓怡與何加勤。
但因為冇「如果」,所以都冇「或者」。

「會開心」係彼此一廂情願嘅事,
而且喺Faye同杜亦言心入面,
呢個一廂情願時差足足有兩年咁長。

周不時會諗:口講可以好轟轟烈烈,但撫心自問,有幾愛呀?
愛到最深最濃都難保會有一日變淡,畢竟周邊嘅人前車可鑑,但恨呢?

如果將愛加埋恨,係咪就可以佔據哂一個人嘅心思?
當每次諗起你,都要躊躇,都要琢磨,係愛你本性多啲?定憎你背叛多啲?

兩年前,呢堆問題喺Faye內心糾結。
兩年後,問題…ok…或者叫報應落到杜亦言身上。

要怪嘅係當年自己嘅不乾脆?
定Faye而家無信任感情嘅勇氣?
以上問題,有冇答案?答案係點?

我覺得唔太重要,因為經歷呢次輪迴,
faye同杜亦言成為了彼此終身難忘嘅人,
卻成不了能夠負託終身嘅戀人。

咁樣嘅結局,呢種關係,要為難忘而高興?定為錯過而悔疚?

(Sorry,繼續長文1999,覺得乳陰絲呢個故後勁幾強勁,hit中咗內心深處一啲收埋好耐好入嘅情緒,好想食支煙,雖然冇煙癮…唉…)
live
Faye用盡方法埋葬自己 同時埋葬埋杜亦言
睇到好撚灰
可惜 timing錯就係錯
有人留意到我就順便講吓
其實我係刻意設計寫到faye相對下無咁touching

一開始杜亦言視角係直接跳返去2年前嘅事
faye就係透過同沈卓怡嘅對話形式穿梭過去同現在
因為我想營造佢對呢段感情嘅抽離感

所以杜亦言嗰邊無佢同何加勤傾偈嘅情節
因為佢好投入段感情,停留咗喺「過去」
相反faye係可以好淡然咁喺「現在」同沈卓怡講返件事

去到2個人現在式嘅場景都好
faye依舊有抽離感
佢對愛情已經好似多咗層紗隔一隔咁
faye實際上喺段感情上
「現在」嘅感受真係無杜亦言咁大

我本身想出哂先講
不過見有人講就分享吓
多謝

雞尾包好好食,忍唔到口
感覺有咩唔同?好奇一問
第一次入黎lm
睇到好心up
或者感情其實就係一個圓 無論順時針逆時針都好
始終都係會返去起點都係終點 所有野一開始就已經決定咗個結局

望住自己成個杜亦言咁戇鳩鳩留戀過去就想笑
可能根本得自己一個抽離唔到
Push 心痛Faye
其實又冇得咁計嘅
要計嘅話2年前嘅甄映如都好慘
考完一科即刻上嚟睇
描述杜既內心處境個下 覺得好痛好痛
代入左成個故
好想樓主出個番外篇係有happy endings
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞