(短故)《收到舊情人遲咗兩年嘅表白後,我同佢做完愛就走咗》

807 回覆
467 Like 13 Dislike
無花果個段好正
其實我覺得與其話愛情係有時間性,倒不如話其實係唔夠愛一個人。
如果真係夠愛對方,杜亦言會係兩年前同當時嘅女朋友分手,而甄映如兩年後都會再選擇同佢一齊。
所謂時間性只係愛情其中一個因素,要發生嘅始終都會發生,時間只係決定咗幾時發生。
而錯的時間對的人某程度上只係拎嚟安慰自己,等自己唔好咁難受。
但當我領略到嘅個道理嘅時候我反而更加難受,因為可能我就係嗰個錯的人,永遠都唔會有對的時間。
雖然我明你想表達咩
但我呢個故主要想表達嘅唔係夠唔夠愛嘅問題啊
以你呢個講法
我寫過嘅全部故都可以套用返「唔夠愛」呢個concept
換返以前寫過嘅角色,大家都一樣
重未瞓sorry唔係踩你場
單純個人負能量諗到呢啲
我入黎係同大家一齊沉溺係呢個情緒之中 我都感同身受的
今晚寫完心情都唔係幾好瞓唔著

我寫嘅關係都有唔同形式嘅遺憾
當然我明白你話唔夠愛個意思
不過唔夠愛底下,可以有好多種複雜嘅情感
唔係用三隻字就解釋到
瞓覺呢啲野迫唔到嘅 我都長期瞓唔著

我明呀,係我自己太鑽牛角尖諗埋一邊,個重點從來都唔係唔夠愛身上,而係背後個原因或者問題。
聽完你講感覺好似舒服啲

贊助完有啲唔好意思乞求你張pastcard添
要postcard可以隨意dm我
不過利申返唔知幾時先收到,我做嘢極慢
咁我之後再pm你 早啲休息啦乳陰絲
屌我同你一樣
都係因為小野而睇 之後狂loop咗段時間
林家謙把聲都真係唔啱口味
以為自己好似冇乜野但去到時間性依個位睇翻自己原來都仲係個感受好深刻好沉重
無花果嗰段好正 搭搭下車睇唔知點解會眼濕濕
兩個人行埋一齊,但個諗法已經隔咗兩個時空
唔知點解諗起謝安琪首17度
「雙方似並行直線 從角叉角度相遇
曾經交錯但離去後不會再遇」
係😂食lunch睇您啲故
佢令我聽返好耐無聽嘅香港pop
仲要新歌,我琴晚都loop咗好耐

林家謙呢首歌係作得好聽
我寫完都唔開心喇合理
識聽
我以前好鍾意kay
呢首係其中一首我好鍾意嘅歌
睇完好撚sad
希望今晚快啲出
心情唔好更加要睇乳陰絲啲故虐下自己
錯過咗就係錯過咗,大家既經歷同成長速度都唔同,就算重遇返做返同一樣既野,個結果一定會有分別 timing 真係好緊要
今晚都要夜喇
而家即打即出,要夜晚先有時間打到
去到廿幾歲人 同一同一個男朋友分開過兩次
都係覺得夠愛就會解決到問題
夠愛可以克服時間性
夠愛就唔會咁易放棄
夠愛就會有勇氣面對自己問題

呢個諗法好天真 但我都唔知點解一直深信住
Btw個個故都有睇 支持左你好耐
繼續加油
//對我而言,我們走遠了的路,來回這裡也只是無花亦無果。//

個故嚟到呢個位出呢句真係最有feel一直想追返ex嘅我到底係咪應該放低
覺得呢個post要入夜先㩒得入嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞