「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
有冇手足係東京可以傾下計
連登好多在日群 9成係東京同大阪
我想問下點樣開信用卡 我之前申請visa line pay card唔撚批 但明明我戶口有錢
我郵局銀行戶口無錢開樂天信用卡都批
可能我之前係樂天狂買野?
但銀行卡反而唔批
我想去立山黑部 🏔️
我要信用卡開電話號碼
我都未去過好耐之前都有計劃去不過去左白川鄉
你可以試下樂天?

提款卡都可以申請電話號碼Wo。

不過我當時係用香港既信用卡申請電話號碼
漢字名果欄係咪都應該入英文 我在留卡都係無中文名
但係堆英文太長入唔曬
好想去多次中部
我都係
甚麼關東 東北 北海道 都未去過
日本咁大,有排都未去得哂
你申請緊乜野?未試過咁
漢字通常打片假名,
我在留卡得英文都得,
自己作個併音
試緊樂天卡 但我無電話號碼
無電話就無卡 無卡又無電話
咁係雞先定蛋先
唔想搞好煩
依樣野困擾咗我幾個禮拜 我用學校電話頂住先 希望佢批啦
有冇巴絲推介吓日本有邊間讀fashion 好
大學就畢業想去日本讀
諗到搞住屋 カード 銀行 電話就好頭痛
我個陣算順利
我流程係
1) 搞好在留卡登錄
2) 申請手機號碼
記得去大行,即係Big Camera ,Yodobashi等等
大鋪可以立即Walk In 開唔洗Booking,
只要有Passport, 在留卡, 同一張信用卡(或者日本提款卡/信用卡)就得。
我當時係用番香港既渣打信用卡 因為未開日本戶口。
3) 即時拎到手機號碼後就可以去銀行開白
帶齊Passport 在留卡 手機號碼 實印
就搞店
其實唔難。一步一步黎
想去泰國住Villa
ゆうちょ cashcard都得?
印象中一般電信商都係俾credit card或者自動轉賬
所以郵貯卡係唔用得但可以扣郵貯戶口
用UQ為例https://www.uqwimax.jp/mobile/support/charge/invoice/?_ga=2.94732888.556244906.1609478096-584431099.1609160833
可以, 我係門市申請時佢話得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞