「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
緊係有, btw 間間學校同宿舍都唔同
讀左一年咋
而家繼續搵 簽證到期前搵唔到就返去
雖然講真自己冇好似其他人咁努力
加油
其實去讀一年既話張簽程係咪suppose 一讀完就到期
如果係既話姐係仲讀緊果陣已經要搵到full time?
係,我見好多人多數會延期讀順便搵工
原來要咁chur
或者你本身係Plan讀完日文之後繼續讀專門學校/大學
咪無咁趕
專門學校/大學畢業之後仲可以轉「特定活動」簽證for你繼續搵工
我想問讀語言學校嗰陣學校會唔會有啲ful-time工作介紹?
想讀完留喺日本做嘢
語言學校都有既, 不過唔多
要多選擇一定係專門學校畢業
同樣情況,本身上年6月wh
但我已經喺香港讀完N1,唔想報語學
本身想經wh去搵長工,冇諗去留學,唔想用咁多錢
但宜家咁真係想轉簽
多謝
個個都話英文好會易搵工 但日文唔夠都係難

正常係比一年三個月簽證你
我而家讀多三個月但簽證冇延長到 變左畢業兩個禮拜之後簽證就到期 大獲
你男友係日本人?
如果本身N1就當然無必要再哂錢報語言學校,
你本身都U Grad或者讀Master?
不過講到尾都係要錢
同時間競賽既感覺
仲要撞正武肺比以前更加難搵工
有中長期簽證一定係專門學校,短期大學?
Check 下唔知會唔會有一年課程,或者未畢業Quit
好多方法既,事在人為 見步行步啦
支持你點都走左先,去到再諗。
或者同你男友立即簽紙
你就可以申請家族滯在,讀書(*一定要大學或以上)
可以帶配偶
好,努力check咗先多謝你意見
宜家屋企真係細到住得好辛苦,咩都做唔到,屋企人性格又有問題,去日本生活係諗咗好耐嘅夢想,點都快快走咗先

衰在自己日文又唔夠勁
又唔識it嘢 得中文同英文算係有少少優勢
加油祝 早日脫苦海。
Even 黎到有其他新既挑戰或困難
但都好過後悔一生
如果靠語言 都係旅遊業比較多選擇
但武肺又搞到死哂...
武肺
而家唯有睇下份part time有冇得轉正職
都唔知開心定唔開心好
ビジネス関係者入国 一転継続 2021年1月7日

http://news.yahoo.co.jp/pickup/6381562
Btw唔知呢到嘅WH巴絲有冇討論過呢樣野

以我所知大約11月開始
韓國/台灣/德國→日本嘅wh visa都接受申請經批埋,已經好多人去咗嗰邊
前提係有誓約書
但呢個都可以租屋嗰陣問吓地產公司幫手簽

睇唔知點解香港到而家都仲未有呢個措施
打去領事館問,佢哋話冇收到日本外務省嘅指示
然後我長途電話打去外務省問,佢哋又話呢個應該係香港領事館嘅決定
好矛盾

連德國疫情咁嚴重都有得批,點解香港冇⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞