「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
九州係比較多颱風吹
不過地理位置嚟講 應該面對太平洋嘅宮崎個邊 或者南邊嘅鹿兒島比較硬食
福岡對住日本海無咁受風 而且好似比較少聽福岡有大型地震
所以點解日本咁鬼多排便綠汁
我自己炒青菜炒左幾年菠菜同白菜
已經戒左芥蘭通菜菜心
之前見日本超市好似得西蘭花蘿蔔同埋椰菜
日本餐廳啲椰菜全部都係沙律 食落仲要一陣臭味
得啲煲唔到湯既菜
佢地中意將啲生菜刨成絲做沙律食,成日凝住個堆絲切番埋應該都無一塊生菜

蔬菜類少架啦,海鮮類就多好多款
依家通常食大白菜, 小松菜(食落係似菜心 蒜蓉加疆爆炒都唔錯),
チンゲン菜(小白菜)類似香港白菜仔, 其實都夠
香港食開都係個幾款, 係暫時未搵到通菜個類姐
我覺得肉真係好平, 豬牛雞都好平
最貴係菜同生果 但其實都接受到
因為質素真係靚, 而且點買都平過出去食
出去食餐飯最少都1000Yen一個人
狂屙, 一日屙三次
平時食咩多
到你開始要番part time果時就唔會禁諗
做到隻狗禁樣仲要自己煮果下仲想死
咁番工冇得講啦
番乜工都係放工之後唔會想郁
玩咩,牛好撚貴喎
水果都係,而且唔係叫做都接受到既價
水果個價係變左當日想獎勵自己先會買既野
係香港我成日食牛 貴好多Wo
先唔講和牛 平到仆街
日本買同等級當150hkd一塊
香港已經要300hkd以上
依個無得比因為當地貨

但係就算普通外國澳洲肉眼
HKTV MALL最平70$
日本同等級30$買到

上次食壽喜燒和牛神級都係兩舊水
大佬呀 我指普通家常菜個啲牛渣,和牛質素好咁更係啦
但我整個牛丼飯 包金菇食 打個邊爐洗唔洗咁靚
但佢地連選擇都無喎
平時買一包Cheap肥牛勁大包都好平
我係香港Marketplace ,超市買仲貴
除非去佳寶 街市買

定係你個邊D野特別貴
美國牛唔貴呀
國產牛就貴D
真係好食
一星期最少鋸一次扒
我去埋批發都好貴 已經仲要係冷藏唔係靚既肥牛,都2千幾羊得個2 3百g
香港買更係去街巿買,超巿乜都唔新鮮又貴
業務超市?
唔係 批發肉檔
不過我都係住大阪先有去過業務
我大部分時間都係各地方鄉下
日日煮煮到唔知煮咩
我學煮左好多廣東菜

咕嚕肉 可樂雞翼 蕃茄炒蛋 蒜蓉炒菜個類
黎左太耐 醬油味霖料理酒溝埋浸味食到想嘔
每日上youtube搵靈感
今晚打算煮煮泡菜煲+瑤柱節瓜粉絲
平時會買定2公斤急凍雞扒返黎解凍醃,得閒拎出黎煎
業務真係好正
都係跟星星師傅煮番中菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞