「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
下年10月 實有機會啦

暫時學得幾好呀 覺得教得不錯,又唔會浪費時間,課程算緊密,幾開心的
其實係幾好玩,
又多私人時間,放長假又可以周圍行下,去下小旅行之類
批幾錢
驚唔批,會整花日本個TU record
你地出咗My number card未?有好似直接落コンビニ部機就出到住民票
我見新生而家上網搞都話要在留卡足半年...
同埋新生,ネード銀行都唔可以set係學校system
唔用得嚟收獎學金雜費果D...
其實日文上堂會唔會唔明講乜
岩岩先收到可以拎My Number 張卡,不過未抽時間去市役所拎

信用卡好似得10萬Yen,
不過我日本D 戶口都無錢

暫時都係香港提款卡直接襟錢
本身以為會,但原來唔會
仲會慢慢慣左聽日文 越學越快
一定好過中文教先
而家同日本人溝通到未
基本生活對答就可以,正常傾計就難D
始終都係岩岩學,
畢業個陣應該得掛
你本BNO無中文名,拎住BNO入國係搞唔到漢字表記架喎
香港提款卡係指銀聯?
係咪會收手續費
係呀,
會收手續費,唔貴,
以前黎旅行都係直接襟機多,唱錢唱得少唔會差太遠
好簡單,佢會比份卷我地做,之後計睇下你識幾多再分班,同埋會有個Interview 用日文傾下計睇下你程度如何
想問日本稅制係咪抽好重稅
去果時係咩程度
我冇考過任何試,
我地兩個係香港讀左3個月HKUSPACE打個底
之後就去左日本, 依家都係學緊N4既野
不過我其實小學已經開始係動漫/日劇迷 , 打機玩日系遊戲又係由細玩到大,
所以學得比較容易上手
依家係學生身份所以唔知
第時番工/經營簽先知
其實我覺得交年金交稅都唔係咩問題,
始終你交既稅係可以用番係自己身上,
將來小朋友教育, 醫療, 環境保育etc.
好過係香港交稅養黑警同班高官
住左一個月京都
其實京都都幾好住,
周圍都係靚景, 寺廟 神社 公園,
好多著名景點, 淨係市內及近郊都好多野玩。
住方面都幾舒服 住宅區又靜
踏單車周圍去好方便
而且去鴨川行下, 散步都好正
無遊客
有遊客
BNO撚表示幣在大英帝國salary tax係講緊20%
北歐某國income tax 22%、消費稅25%咪又係咁過
日本收入稅都係累進稅
大卒好易上到20%果級
係香港人同新加坡人俾低稅制縱壞曬
交稅根本天經地義
雖然我唔知65歲仲係唔係日本咬年金做廢老
交果D分分鐘渣都冇
但都係果句,身為國民就有責任同義務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞