「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
你邊間
宏利, 匯豐
Thx
早日提取早日安心
留係度比港共政府充公
係咪要移民先拎到?留學呢?
我咪係留學Lo
有冇話要求留學幾多年以上先有得攞出嚟?
唔係要永久離開香港先有得攞?
我既情況係 一年留學簽證 都拎到,
你可以試下, 其實好多人同我相同Case都已經拎左
可唔可以講吓個程序係點
其實只要去宣誓,
之後交齊文件比MPF信託公司就得,
你有Visa未?
但你嗰時宣誓有冇同staff講唔會返嚟香港?
我驚我個case半年唔得
宣誓本身就係以永久離港作為前題
btw點解你係半年?
你係讀書定工作?
盡量確保自己唔會再番香港工作先
咁就真係唔好啦,
始終真係決心移居, 移民, 離開香港先申請會比較安全。

另外其實就算你拎左筆錢, 都可以隔一段時間回流番香港
繼續打工供MPF, 只不過唔可以再用同一個理由提取MPF。
黎緊4/1號東京返工,而家搞緊張coe
唔係全面禁止外國人入境咩?
唔關事, 可以用番香港手機淨係出張Sims卡
但日本入國管理會照幫你搞張coe. 係香港簽証中心話要解除緊急令先同你搞張working visa
學校個邊唔肯幫我搞 話要宣布返冇事先可以開始做手續
咁就真係冇辦法
又一個星期
樓主覺得自己日文學成點?
有無開始覺得聽得明啲普通對話?
其實我自己本身都明明地,
雖然無正式學過亦都無考過公開試
但因為由細到大都好沉迷動漫, 日劇, JPOP, JRPG etc...
而且成日睇生肉既動漫, 日本綜藝 佢地通常講得好快 我都聽得明8成左右

我地黎左兩個多月其實覺得學得算幾快,
而且都教得幾好, 始終每日都有堂上進度比較快,
黎到日本 周圍既環境都會令到大家更加容易學習。

我地由11月開始入學, 我老婆係從未學過,
由50音開始學, 所以我係陪佢由初班讀起,
依家話咁快2個月鬆D都已經學到N4既下半Part了,

如無意外大約一至兩個月後就開始N3課程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞