「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
話就話緊急宣言但完全冇人理,冇人聽佢講wfh
仲有冇人喺大阪讀緊語言學校
山長水遠嚟到日本要online上堂
真心唔想隔離試過Online上十幾日已經悶到仆街,
倒不如自學仲好, 仲要比學費
你應該禁諗..果筆叫入境費..唔係叫學費
都係
不過點都好, 早走好過遲走
我以前住sharehouse
佢既好處就係夏天冷氣冬天暖氣放題
而且可以唔洗洗廁所

租sharehouse最好睇左樓先租
好多時睇你人品
有朋友試過隔離房越南人夜夜笙歌
廚房廁所衛生情況差

但我住左一年都相安無事
間中同rm食下飯吹下水
佢地鄉下寄左太多菜黎又會share俾我地
包裹基本上會有人幫你收

如果想social
建議中小型sharehouse較好
仲有唔多推介gg house
唔係 中長期居留者國際牌只能用3個月(警察講,我無fc)
3個月好似係講緊未有國際牌,
要出咗國多過三個月係自己國家拎國際牌,先至可以用
如果香港拎定
計時間應該係上陸之後一年或者車牌夠期前就可以用
https://www.keishicho.metro.tokyo.jp/menkyo/menkyo/kokugai/kokusaimenkyo.html
一年內*
頂 好撚凍呀

我係屋企長開暖氣
去滑雪場真係會凍死
依家滑雪係咪無乜人
今日3連休 好l多
不過都唔夠過年多
辛苦哂
巴打諗住做咩生意?如果呢個簽證本身唔讀書都得可以去日本吧
係, 但我本身日文唔好, 無正式學過
同埋我一直都覺得如果要移居一個地方, 學識語言係最基本既尊重
所以決定黎學左先, 而且留學簽證兩年期間可以比我繼續度下個事業計劃,
又可以隨時去實地考察
做咩生意就將來真係成功先再分享, 始終都係initial stage
巴打你好勁
我同你相反....我已經讀過日文 係想經營簽證過日本但唔知做咩生意好 係香港一直打工 唔識創業
勁乜鬼, 我都係得個講字姐
真係成功先算。

有邊個唔係係香港一直打工
其實都係要搏同嘗試,
創業既概念好重要,
要諗下有無一範係自己比較想做, 或者有興趣又覺得有把握既,
但最重要都係睇你有幾多資金

我地上網睇片仲見到條街好多人
支持你哋呀 可以做住在日Youtuber先
遲啲有咩搞作可以嚟宣傳吓
多謝支持, 你都加油
一直都有拍下片, 但無乜人睇
應該唔夠吸引掛, 不過會繼續玩, 當係一個習慣同興趣
主要都係消磨下時間
連去痾尿都feel 到啲尿涼涼地
大阪 京都兵庫 都緊急事態.....
頹, 準備Online Course
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞