「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
點解嘅...因為想早啲過去?
$$對我嚟講都係一個幾大因素
巴打有N1仲讀真心屈
上堂好似桐人咁開掛
去日本既大家都咁勁
我好後悔自己冇一早學定日文
而家都係半桶水咁

不過我係因為想打番好個底先諗搵學校
你地有n1揸手既應該wh都夠殺啦 係睇時間/錢姐

今日計過原來租都唔平有冇租既慳錢大法
1個人租間1DK 好似50000~70000Yen內都好多選擇
我本身個諗法係做part time應該可以抵銷到住既70%洗費但發現都係得1/3左右

定只係我pt預搵得太少錢
如果係wh 或派遣社員最慳租既就直接揾包食住

或者揾民宿打工換宿再揾part time
Mansion?租貴唔貴係睇嗰間屋有幾大 喺邊個區 仲有離車站 市中心近唔近 起好冇幾耐嗰啲就會貴啲 舊樓平
講真能夠做既只有盡量簡較平租既屋同埋
番多D 工
1K啦個D一個人住就唔洗啦。。。仲有係地區都會有影響
我而家住緊果間先4萬幾連水同上網
當你同1個CITY計
租金主要呢3個因素
由上至下
1) 尺寸
2) 主要車站徒步距離
3) 建築年數

其他就
養唔養到寵物, 全電化, 包上網/水, 樓層數 等等
我住緊1R 連水同上網 細係細啲 不過我都幾開心
真心覺得自己考完N1日文都唔算好(仲要4,5年前考)始終要去生活/工作點都要操番日文
同埋你講中左,真係唔想再等,工都遲左半年,唔想再係屋企鳩揈揈

語言學校又有就職輔導,希望到時讀完易D搵工
N1低空飛過然後講又唔得
上網溝下女, 多D傾LINE電話
好快就上手
巴打有無大學畢業/多年工作經驗(好似要10+)...無就安心上專門讀2年..唔係就得工廠工請你
因為會好難批簽證(我係朋友度聽番黎)
有u grad應該ok掛雖然係垃圾科
都唔打算做番本行酒店業都好
大卒就唔難啦
大卒9成無問題 但咩科先
拎工簽唔可以完全同學歷無關
已經唔洗啦
小弟都大卒(讀環境),依家先做第二年嘢,到時過到去都重新嚟過
但我見有人share過去做同本科唔同嘅工,例如無讀翻譯做翻譯嘅工
應該靠間公司點幫你向入管解釋 點解要請你
合理又過到關就Ok 吧
其實都係睇間公司大唔大
以前BIG CAMERA 果D年收好高, 是但寫都幫你申請到
我第一年做果間公司見我大卒就是但請我仲申請左5年VISA
因為佢係東京入面最比較大既派遣
好正羨慕
安心等拎永住/入藉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞