「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
日本租屋多伏,照片同實物有時差好遠
有無租屋途徑推介?打算2022年去大阪讀語言學校
今日鬼港班狗又拉左50個初選參加者
我覺得一開始經語言學校介紹好d,搵個幾個月/半年契約,之後再搬。
我自己係搵台灣中介/facebook group睇,佢地介紹ge係專俾外國人簽。
有去過日本地產舖,選擇太小,禮金同其他費用都難d講價。
認真
我唔建議你兩公婆讀完書返香港
陣間好似周庭甘變成CAP A犯 仲死
放心, 我係決心留日
畢業前會全力搞經營管理簽證
都好多學生係一邊住住宿舍先,
再定期去睇樓盤, 有岩心水就搬走咁
總之Keep住睇Summo同Home's就夠
經營係咪可以換永住許可?
經營同工作簽一樣 夠年期可以永住/歸化
集氣四月前可以順利去到日本開學
popo幾時會拉曬61萬所有初選選民
好快 其實佢做乜都得, 拉哂800萬人都得
以後去立甚麼立山黑部/北海道滑雪/食壽司🍣/拉麵🍜/懷石料理通通犯曬勾結大日本帝國勢力罪
聽日開始扶阿婆過馬路
集氣集氣
望到個新聞睇黎上半年批到wh真係無望

想問下係咪轉留學簽應該會大機會啲入到?
留學簽既大家覺得要預幾多錢先出發?
我wh其中一個原因就係因為覺得唔夠錢但如果夠既寧願辭左份閪工早啲走仲好
20萬一年最基本啦,
都係個句唔夠咪去到再番PT 幫補下,留學簽通常快過WH 入境,不過依家未知幾時先再入到境
今日係東京返香港
Why?
屋企人過左身返去搞喪事
住summo/ homes 咁啲傢俬你係租定買?
同埋介唔介意講下你個到月租幾錢
Tarecare
summo homes 9成唔包傢電 一定要自己買,
係Leoplace 個D 先包家電,但質素奇差
又貴又細。

其實去Muji Nitori 樂天買新既家私都好平,或者去二手網收購,好多留學生歸國會免費送走家電,所以唔係咩問題

又可以宣傳下
之前拍左影片分享左租屋流程同費用,有興趣可以睇下
https://youtu.be/uv5G1ruiEDo
我都係咁諗,所以拿拿林走去申請留學簽

本來最擔心有工作假期簽證(2020第一期,OK左但冇得攞)冇得申請留學,但問過語言學校又話冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞