「終於抵達日本 係酒店隔離緊(2)」日本WH/留學/生活討論

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
我地兩個係前年結婚後裸辭左一段時間計劃去日本,
依家係日本讀緊語言學校,
畢業後會嘗試申請經營管理簽證從而繼續留係日本
唔該晒你
你而家講唔講得係讚邊間
始終暫時都係讀得兩三個月, 起碼讀多大半年先評價到好定唔好
, 怕推介完點知其他人覺得中伏
我想問下你間學校啲老師係咪會係咁chur學生. btw你去之前有幾多根底
無Chur, 好Free
基本上每日上堂就係固定既課程
最後就係會話時段, 分組討論之類
然後就小測+派功課聽日交

去之前係HKUSPACE上左3個月既基礎入門班由50音學起
教左少少N5既課程, 然後就飛左去日本繼續由初班讀起
我果到基本上日日都有小測中測大測.欠功課就要留堂做.唔合格又要再測. 啲老師上堂係會瘋狂追問問題,問到我成日都口啞啞.
同班同學個個正式到學校時間都唔同,姐係隔幾個星期又有新入生咁,大家程度唔同但分同一班,因為我都成12月先到,搞到我跟得好辛苦.
好好奇其他學校係咪同樣情況你地上堂係lecture定seminar形式?
同班同學個個正式到學校時間都唔同,姐係隔幾個星期又有新入生咁,大家程度唔同但分同一班<- 依點一樣 間唔中有人插班。

不過你間學校真係Chur 好多

我地好歡樂上堂hehehaha無壓力,
但我又覺得學到野
佢果隻應該係升學用
升學用班係chur好多
咁如果入大學Chur 都合理,反而仲好啦 都係想合格姐
同班有想入大學嘅同學又有,為興趣學又有. 其實無分到大學班/普通班. 一樣咁chur
啲老師好似心靈感應咁,例如我有幾分鐘遊緊魂,佢就會即刻feel到然後問我果幾分鐘教緊嘅野,仲要係咁jer住
我覺得最難係成日要做speech,班同學老師又係癲,個個人講完之後都會比人瘋狂追擊係咁問唔同問題. 我心諗依家做緊oral defense咩, 洗唔洗咁樣,成日比人問到碌木咁企係到えーっと
但係感覺咁仲學得好, 起碼會話, Present能力可以提升

我地有同學成日玩手機發呆都冇人理

有好有唔好啦
有無人知個度上商業日文班嘅情況又係點
我今日轉左廁板,佢叫我預2-3星期
你暫時定咗幾時出發
樓主去攪留學簽證果時, 張赴日簽證申請表 在日入住地址係咪填14日隔離果到 定去申請果時仲未有地址
轉廁板做乜
驚讀完返唔到黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞