IT討論區(104) IT狗平安夜無女都係OT啦

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
lm
Saga pattern?
commend event aggregate projection 果堆野
我公司個所謂senior AP,連AJAX都話難唔識用
個SA直頭連野都唔識做
可以起定個kafka/kinesis先
舊公司玩過event sourcing/CQRS
比你選,你會選擇會低人工sa 定高人工ap? 大家差三四千到
一個aggregate id 是咪應該map to一個object
let say我有100個user
我就有100個aggregate id
一個event就係
agg_id:1234
type: deposit
data: $100

agg_id 就係個user id?
高人工ap
差得個三四千我會揀低人工SA...
通常都係用番個primary key做aggregate ID
So yes
x2..起碼有個title繼續呃飯易d..
出路又大d, 叫做望落似有lead exp(個title)
你鳩吹話由user到成個系統都係你負責人地點check到
(其實聽下電話support, 自己都又要落埋手揼埋一份曲)
高人工AP
人工ok得黎 又煩少d
但現實 通常係 人工少得黎又多野煩
咁如果我要realtime query有咩user balance > $100, 係咪一定要build一個projection sync up to latest event? 諗唔到有咩其他方法
btw 一個aggregate id 對應一個aggregate root
not an object
睇開lihkg就知通常PJ都係AP一個人做曬,SAP SA PM全部都係垃圾唔識野唔做野
梗係低人工SA啦,雖然少三四千,但有SA title而且可以唔做野
https://hksalary.com/

出面有個post講人工 入黎睇下
sad but true
宜家個SA
un un腳左手交右手又一day
個PM都係定時定候send句any update啫
點解要做AP咁傻仔
咁個PM係唔係應該同你坐低一齊寫ifelse forloop做coding?
呢個post好攪笑[sosad
一堆P同AP係到屌SA PM唔識野唔做野
或者係人都做得(反正都係做yes man同問update)
但自己又升唔到SA PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞