IT討論區(104) IT狗平安夜無女都係OT啦

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
例如P1上左,你接住做P2,但P1上左發現有bug要出hot fix,咁樣咪好麻煩
想講返 我既觀點係 自己單機用git 唔係叫有git
呢個context係講緊成條team用唔用git
自己一個local用git 再pull人地既野入黎 先唔講每次工序幾麻煩
其他人互相既conflict左冚右冚個啲 無解決到
出左事trace邊個搞出黎 點樣搞出黎 又唔知
有patch出要patch埋之前既version 又無得cherry pick
充其量只係一個diff+自己野有log 無真正version control同coordination
只係想講睇餸食飯,做到自己做到既野
唔係你管到既,無辦法,一係suggest你老闆,一係走
走唔到既你至少有diff同log
拿,咁個senior冇講錯
西巴,你高層
唔係好知道低層食物鏈運作
我地local果個version=production version
有問題就要user填request form排隊做
要user填表報bug/加新function
再加user上司批,然後sd過來it部個manager批
呢度來往大約1-2個星期時間
通常user見到咁麻煩都唔會點報bug/加新function
真係要都係M記排隊拎餐一個個咁做
唔會有hot fix情況出現
咁都總有SA 係勝在早出世既
你用大陸野最有security問題
兩樣無衝突,你D senior,唔需要識好多野,甚至表現唔需要好,都升到職,因為果陣多位/一路黎加左唔少位
但總有人無論多位定少位,都有人一世都做AP,或者升唔到職轉行/轉field
佢決定架 唔係腦細決定
升唔到都無乜大問題既 肯轉下工就ok
IT 呢行太奇怪
唔同公司budget ranking 差距太大

50k 可以係developer, senior developer, sa, mamager, tead lead
包羅萬有
我覺得自己唔係屬於呢度
日日都睇有乜工
辭職信都準備好
唔好做呢D assumption先
SI同inhouse我都有做過,做SI自己揼曲比自己大佬捽,大佬捽完個客又比壓力你攪其他野呢D係SI好common
你呢D程序只限於一D好stable,main左好耐既pj,唔係老馮㗎
記住手巴大法:hea做拎錢騎牛搵馬
好,試下先
intranet就自己起啦成班CODE狗係到
試下投入下佢地
高層
半年都投入唔到
係時候要止蝕離場
一齊用zgit
一齊寫純jsp
用埋notepad++
想用notepad寫php 多啲
無git 咪整到有git 有幾難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞