IT討論區(104) IT狗平安夜無女都係OT啦

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
大陸D dev 質素好參差
一係好撚勁 做好多leetcode 去埋外國 或者外國回流
一係寫/main 垃圾 你開會叫佢update/fix 野
搞好耐
佢接人地D pj,D skillset都要fit番客果邊D要求同成team人既skillset,你估係one man band咩
睇邊part啦
frontend變咁快2-3年真係盡
政府野唔講咁靚ui梗係玩到十年
淨係做digitalization 都有排玩啦政府
度度都係咁
香港好有料果d 都係自己搞公司/去美國做
無錯 佢地都係賣人落client度做
同埋consulting先係佢地賺錢位
delivery 落場做dev佢地眼中係cost嚟
scale得差係因為當初design果陣做得差啫,有呢個情況就一係你參隻腳落去(假如你真係咁勁),一係就搵份新
你照做而最尾含住撚做,你自己都有問題啦
有無諗過係user 自己都唔知自己要乜
佢地會問番你佢地自己department 既domain knowledge
咁呢樣係收user requirement果陣已經做錯,唔單只係technical design問題,你條team連soft skills都出事
同埋就算user知自己要乜都好
隻頭比佢開得衰
最尾都係救唔到
香港project好少新開再比SI搞
好多時都係上手搞爛哂
公司想搵人執屎咪比錢SI搞
世事有咁完美就唔會有咁多執屎工
對於好多in house 公司黎講
IT team 基本上no say
因為佢地係cost
仲係好大舊cost
政府近幾年IT做多左唔少野,ogcio做到D成績出黎ga
如果你有留意佢地,用既野未必差過一般香港大公司,係香港人太多麻撚煩挑挑剔剔啫
我明呀
同埋政府project serve既user既 need都唔似私營變咁快
香港咁多IT執屎工咪證明左普遍水平低囉,普遍水平高,鬼有咁多爛pj伏工咩
好多都一尾吊人廢,一尾做爛D pj
schedule 係一個問題
半年起一件貨已經係好多
咁無計
前人搞出嚟既屎
咪要用錢吸引人去執同main
好多時d project 同人腳變咁快
仲要好多公司唔撚會有誠意等人
就算做得開心加得果5%以為條team係狗咁
都唔係單單it狗既責任嚟
其他dept大佬approve你先起到PJ,但人地有需求,IT將佢地D requirement整到九唔搭八,或者幫唔到佢地認清要D咩,唔係soft skills出事係咩?
人地出錢整到自己做野麻煩左?
有無諗過係IT無料先攪到咁
睇嚟巴打一定係屌開落手做果班人
PM有無負責催?SA有無諗定design?連API spec或者其他基礎野都未有時,堆AP,P仔係office打飛機?
大佬呀,你笑人之餘都要諗下自己係咪自己一份子先得㗎ma
你可以話係soft skills 出事
但user 反口你吹咩
最常見既就係
1. 係咩 我有咁講過咩?
2. 得一想二 一開波就話要粒橙 做做下加到要個果籃 但係deadline 不變
3. 推完之後再搵個position 再大d 既黎叫你做 你做定唔做
有咁好structure 都算好了
畢業做左幾年SI 同in-house
基本上都係one man band
最多都係有個乜都話做到既阿head
1. 開完會收完requirement無send番個mail confirm?你地個PM去左邊?如果你係P仔既,你份functional requirement呢?
2. 改requirement你個PM去左邊?如果你係P仔既,改既唔係minor野,或者改既係好多minor野要花時間,做咩唔出聲?溝通呢?
3. 佢加你野,就實有野甩㗎啦,soft launch skip咁D minor function果D你地PM有無同user傾?

technical skills影響你做唔做到件事,soft skills影響你效率同時間,你似兩邊都出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞