IT討論區(104) IT狗平安夜無女都係OT啦

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
one man band整爛野,technical skills基本上出事啦
會唔會太ideal
人地department manager 係director 級一句壓埋你話知你PM 定SA 啦

你既選擇得食左佢或者唔做呢份工
至於我就無出事既 係個PM 比人屌姐
我就次次都作大數仲有時間做自己野
比人屌下無事咁個PM咪做到野囉
有咩好怨?至於其他design問題,做完舊野九唔搭八就唔係佢問題喇
一路都係講緊IT TEAM 地位低既問題
話知你識整火箭
vendor 唔想改就作高個價姐
in house 果d 根本係食硬
其實2.3 deadline extend
佢點改都無問題

但stakeholder / product owner 明明知自己要果籃又唔一開始講
至少唔應該last minute改la
IT team 可以做既唔多 都係定期問下佢係咪真係想要果籃 / 係咪想加其他生果
多少少black and white confirmation
但上面唔理你都吹佢地唔賬(呢個真係地位問題, 我會選擇走人)

唔出多D錢/時間 果籃扮橙 搏你報少d cost/時間
己經唔係soft skill 問題
香港係多呢類西user
sell hk一開始成件事就根本係錯
個manager連人地requirement 都冇就話個deadline期
user又唔理IT,12月中先confirm到個UI
workflow又未清楚
個SA又完全唔識又唔諗design
最後我地班frontend P/AP淨係dup到個類似的ui
好撚似我呢邊乜都無同人講個module 1個月出到街
⋯⋯好似近年係technology同interactive賺得多過consulting wo
A記係賣人去client,點會變左A記嘅cost
a記聽聞大陸好多team
大連廣州都好多人
成本平過香港p
係 但dev team唔會係佢地嘅cost,佢地係咪都收咁貴㗎啦就算用off shore定on shore,同埋off shore人英文真係唔多掂⋯
佢地strategy 咪慢慢香港搵人lead大陸
dev佢地自己又請唔到人
再者用on 同near 都做到一樣效果
cost可以減4-5成 你係坐board 既話會點揀
聽個朋友講佢地好早收購左大陸一間vendor
專做delivery
consulting ,manage 大陸team變左core business
我都預左隨時遞信
最理想:揾到工走
較理想:1月18日後遞信(食埋新年果幾日)
不理想:1月1日後至1月17日前
難怪香港無IT 或者IT都唔發達
個個淨係諗點manage人 或者manage 一條team
點人做野就叻 好似班idea guy咁
真正點寫 點implement 用咩lang 用咩lib 用咩framework
唔撚識 唔會學 淨係推俾人 出錢大哂?
多錢人地有料 都未個個接
一係就tight deadline, budget 少 咁既情況 D 19公司都鐘意 outsource
請cheap labour啦
呢個世界從來idea is cheap, execution is everything
startup都係一樣玩法

利伸:始終覺得將來科技行先 寫code肯定有前途D
不過香港咁柒 咁既風氣環境 唔啱搞tech 後生仔正常都會想出去做
唔係tech firm咪會咁
事實香港又真係無乜tech firm
我同你一樣
較理想:1月18日後遞信(拎左雙糧食埋新年果幾日)
基本上好多in house都係咁
後生就話有得轉
中年一轉就係轉行
最慘依家係射左支火棒比我,交唔到都係會炒人 好大機會
老屎忽繼續無事
outsource係一個trend
美國公司都好興outsource 台灣/加拿大 因為cost低d
咁香港長遠可以揀既咪係中國黎做development
香港做得大少少既公司都係離唔開中國業務

另一樣就係香港做coding做唔長
外國programmer 同 system analyst 係兩條career path
香港係同一條career path 做得耐轉唔到system analyst 以上既位就考定保安牌

香港從來都唔係IT HUB
只係一個好識得用IT 既user
呢d公司過到今次 下次都係仆街
趁後生早走早著
27 28 叫唔叫後生
不過依家呢份就一定捱到雙糧就唔做
ok 啦
ap 位之後仲可以有個senior ap
之後就係分水嶺
好彩仲有近10年先到40歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞