IT討論區(104) IT狗平安夜無女都係OT啦

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
無計, 為份糧
做功課冇錢
ot打program有錢
其實我唔明個flow
教育局有咩ground去追討人工
佢要追應該係追學校 因為學校先係津貼既接受方
之後學校追唔追老師/HKU係學校既事 唔係應該咁咩
教育局係追緊個funding

Background 係個老師唔qualified 去做編制入面嘅APSM, 但學校做background check 問hku, hku 就答qualified, 然後而家搬龍門話qualified 去教書(以前嘅CM / 一路行緊嘅contract 位)

個重點係學校問嗰陣有冇問清楚係編制內,但問得呢條問題hku 有責任知道學校問緊嘅係編制apsm,因為contract 位根本唔使background check, 上年開始亦冇CM位

入咗編制,就係教育局出糧俾老師,而唔係俾funding 學校
即係編制教師既雇主係教育局 技術上佢係比教育局派駐去間學校任教
留意番無吹奏過
一向吹奏sellhk
jsp, vb, flash
包你成為考古學家
我舊時個senior係寫vb form
佢話教我寫web
問我有冇得drag and drop
咁講,兩筆funding
一筆係俾學校自己決定請人(contract)
一筆係教育局透過學校出糧(常額編制教師)

每間學校都有指定數目嘅常額編制教師,學校請人有責任去verify 究竟個老師係咪qualified 去做「常額編制」(a.k.a perm 位 GM / APSM)

教育局派駐:係,但學校有權炒人,個講法係「教育局俾N個常額位你,你自己請個qualified 嘅人啦,咩叫qualified 自己搵返regulation」

咁呢單嘢就係學校有冇盡責validate background, HKU 又有冇誤導到學校個畢業生係qualified 入apsm 編制
留意返冇吹奏,只係描述,入面一樣有老屎忽
咁而家返緊咩工
tcon 狗
舊同事勿相認
t con 人工高很想要
新世界都唔少bonus
多謝大家建議
希望下年grad會搵到工
調轉諗,成班人用舊tech
一有機會比你呢D tech勁既發揮,成就肯定想像唔到
仲有機會wfh
有冇人知Primetech 呢間野有冇伏
踢波都要成隊黎
個manager成日覺得快+用少啲人手=好
加上用新tech老屎忽會玩野又打壓
所以jsp先可以係果度生存到
踢波1個人點踢?
師兄咁早
sellhk工時比人返得早,比人放得遲
個SA做左20年
個個都屌佢習慣晒
老屎忽點屌都唔會走
你果樹聽聞都好穩定,大部份都做咗好耐
有飯食就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞