IT討論區(104) IT狗平安夜無女都係OT啦

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
翻7日
做呢個不如做ap2
呢個post適合睛巴
jsp backend都可以分開既
你呢個應該人問題多
分開backend用ajax比班用nodepad++ 嘅senior話好難debug呀!!!
我唔明你地成日話要frontend backend分開做乜鳩!!
我要jsp一版過!!
寫過佢!!
而家興短期contract請條友返黎當inhouse 一定抵過揾vendor 仲任勞任怨 福利又唔太駛比
分來都冇用啦
D友一係過份依懶frontend/一係過份依懶backend
唔識走中間位冇用

有D友寫js/jq成千行一版一個file
尤其做果D table dynamic加減新舊一行
見佢寫得好辛苦都唔搵上網d library做
寫完有bug都唔知邊度debug起

有D仲勁用server處理
每禁一下加/減制個畫面會閃半秒
跟著個table會多一行/少一行
咁姐係證明佢用server 加sessioin/cookie做
利申返18grad, 做左兩年P, 33k
我main緊個套都係主要jsp度羅object
唔明點樣可以連logic都jsp度做?
情況一樣
明明有方法可以做好啲
但班友死都要你跟返之前個柒方法
你有冇講解下有咩好處呀
有,我同佢講有啲位用ajax可以減少traffac或者已經有果啲data可以pass過去開少次DB connection.

senior:
唔得喎!!之前做開咁樣你就要跟返
個d就係傳說中嘅所謂10年經:重複同1年經驗x10次
可以點處理submit 過form再reload時既500 error
我都係
eclipse main jsp會點
對付jsp, eclipse , vscode, atom都試過
notepad++都未用過
首先你要知500係咩意思
佢有佢道理,你亂改佢唔識fix點算呢
你跟佢咁做,最多都係花多D時間,有佢包底
你可以係入面寫java 同js code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞