IT討論區(104) IT狗平安夜無女都係OT啦

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
TBH唔係關心上司做咩野 係關心其他人做咩野 只不過無下屬比我地去關心
再者佢而家又唔係屌你 係屌佢上司 你代入去做咩
人地既情況 你熟啲定人地熟啲? 聽完咪算
都係,對唔住我過界了
祝大家前程錦繡
手巴神出現了
因為放假所以潛水
上面傾完d 你做唔掂係你問題 technical skill 唔夠好
其實好多公司都唔會有咁多飯你玩
cicd 都係近一兩年搵工先多d 見到
當然早排搵澳洲工就見到cloud, devops 呢d 好多公司都寫埋落requirement
有technical skill都要有時間比人整
啲野成日要即有,點做?
點做請追post
唉,諗番都係你啱
sellhk班膠層真係垃撚圾黎
祼辭
甘既
手巴以前係感情台台主 但係轉黎上班台 係因為手巴份工無時間再去認真思考訴苦既巴絲到底經歷緊啲咩 無能資源去繼續做台主
黎到呢到 手巴都係無咩時間精力去resolve爭論

我偷左打飛機既時間 望一望返上面 只想講兩樣野
1. P份人工包唔包PM 而家唔係我有冇能力既問題 係我份糧我份約包唔包 時間人力管理算係PM既野
無錯 就算明知自己唔夠時間做 我都無義務講唔夠 當然去到實際環境 就閣下自己諗下 腦細係咪啲咁講道理既人
2. 其實我唔明大家點解成日以偏概全 拎少少例子就HK NO IT咩咩咩 好多時其他人只係講下自己唔如意既野宣洩下 大家就上綱上線到變做兩邊打大交 搞到手巴呢啲跟風狗唔知企邊邊好
可摸以就下手巴唔好打大交
好快啦
3個月
但佢仲未加到headcount
所以我都揾工中
唔等了
有冇諗過係夾埋令你唔走住
手巴你突破盲點了
又唔洗咁認真 上連登既野
幾時都係覺得番工為錢
比到多d 錢咪可以受多d 氣
互屌咩啊 咪又係IT狗
有無人聖誕假同我一樣都要OT

Btw有無人睇過呢個人工表
https://hksalary.com

dklm咁假既喂
JOS 5年先2萬你講笑啊
乖乖地唔轉工唔扭計絕對唔係問題
以前個同事4年經得萬5
見我入職仲高過佢加上我轉工又加佢先覺醒
DevOps 其實香港一直有公司用,我都係呢行做左8年, 不過呢2年再爆啲,因為間間公司都要上cloud 有做過SI , In-house, Vendor.
香港呢幾年先開始興,devops, cloud同container呢堆野連政府都開始用,如果做緊間公司仲咩都無既真係要諗下留唔留
我係it dog
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞