[恐懼撚收皮]病毒變種 只會增加傳播 降低致命或其他毒性 係常識黎

1001 回覆
137 Like 641 Dislike
樓主
柒撚到唔敢出嚟
增加傳播 都可以增加殺傷力
邊個話傳播同殺傷力會有反比
我啱啱爬緊文順手搵到個Berkeley 既intro,傳播同減低殺傷力係有關係既

https://evolution.berkeley.edu/evolibrary/news/071201_adenovirus
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/961042/S1095_NERVTAG_update_note_on_B.1.1.7_severity_20210211.pdf

Based on these analyses, it is likely that infection with VOC B.1.1.7 is associated with an increased risk of hospitalisation and death compared to infection with non-VOC viruses.

B1.1.7武肺變種
數據上咪睇到傳染力強之餘 毒性同死亡率都高左

樓主講:「只會增加傳播 降低致命或其他毒性」
呢個說法一定錯
我大約go through 咗成個pdf, 純粹想問吓邊到有講傳染力強之餘CFR 都高呢個結論?
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/science-briefs/scientific-brief-emerging-variants.html

我另外睇埋CDC 關於B1.1.7 既discoveries,亦都冇講傳染性有加強呢點,我係咪miss 咗啲咩?
Sor 我睇漏咗,CDC 份嘢第四點已經講咗傳染度加強咗。
多謝推post
但係樓主正皮你個comment , 唔通樓主連中文都唔識睇?
正皮我有做資料搜集啩

不過咁講,我覺得如果有份報告兩樣都講晒先係最好,依家係CDC 話傳染勁但冇證據話嚴重咗,英國果份話嚴重咗但冇講係咪傳染勁咗
一向術研究就係唔同人講唔同野,夾埋一齊去睇full picture

但樓主仲未肯出黎講2句

我就恥笑到呢個Post 1001
嘩先生你咁有恆心推到而家
隔咁耐入番嚟欣賞下
認同
變種多幾次隨時變益菌
中國武漢又造福大地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞