[恐懼撚收皮]病毒變種 只會增加傳播 降低致命或其他毒性 係常識黎

1001 回覆
137 Like 641 Dislike
又係你呢啲弱撚智雲粉
係啦係啦 咁英國政府應該係恐懼撚中既恐懼撚
又封城又取消travel bubble
Sor 如果你要講一早講過可以講係百鳩幾年前嘅達先生提出嘅進化論講過類似嘅野
閣下能反駁我引用嘅論點嗎
白痴恐懼撚
出街記得由頭笠到落腳呀 伊波拉裝先防到病毒架
過幾日就2021年啦
你呢啲垃圾神棍徒弟就收撚皮啦
真係同太平天國一樣
講幾句就撚到你班信徒當正自己好撚醒
熱狗最叻就係假兩難
只可以係full gear同埋咩都唔做口罩都唔戴之間二揀一
呢個係general rule, 但係咪specifically apply 落今次變種就未知

一個政府無可能係咁多未知同無充足證據下咁魯莽就放鬆曬所有野

Btw, 對住雲根信徒好似認真左
樓主你點可以講出黎!?!?!一定要講到變種左大撚鑊一定要打疫苗啲疫苗股先會升呀!!!
唔緊要對住恐懼撚我都認真左唔小心講左中一生物學出黎
但你都識講general rule 就係 general
仲要specifically apply 就唔係general rule 啦恐懼撚
擊退恐懼撚
all in 航空股唔好
咁以往引起其他疾病嘅病毒,殺傷力大嘅品種要幾耐時間先比殺傷力細嘅品種淘汰?你有冇數據睇吓?
用下腦 諗下咩叫無病徵病人
感染左 流鼻水發燒頭痛都無
之後唔知做咩就好返 咁都要講殺傷力?
你覺得病毒係好似瘟疫公司咁要諗點樣配點數分邊度投資多啲點數邊度落小啲?
太快整死宿主的確會導致實質傳染力下降
但係點解 +傳播力就代表最後致命程度會下降?
你唔俾佢設計成染疫頭30日好似乜都冇等你周圍開party
到第40日先嚟料攞命?
你自己都講左 技能點得咁多
一係點傳染 一係點致命

講現實 病毒只係為左複製自己而存在
唔係為左殺死host
如果你明白呢個道理就唔會問你嘅白痴問題
連登仔對病毒概念全部黎自電影同打機
成日覺得會變喪屍同異變怪物
其實之前都變左幾次, 但點解今次咁撚恐懼?
你憑咩去確定一隻病毒就「技能點得咁多」?
你確定普通水痘同埋黑死病嘅「點數」真係相同?

再加上,病毒根本無辦法決定點樣變種
每一次變種都係隨機過程。以人類觀察可以得知病毒變種之後傳播,致命係強咗定係弱咗。但係你點樣確定每一次變種對病毒都係好事?

就算喺演化角度,變種都唔係次次都係好事啦,棕熊變種變做北極熊,都係經歷過幾多百萬次變得更加差嘅變種例如冇咗隻腳,甩晒啲皮等,先至去到而家嘅北極熊

而且,變種病毒到而家只係傳播咗四個幾月,用咁短嘅時間真係確定到佢真係較強?你唔俾佢好似鬱金香or蝗蟲咁樣只係泡沫?

我哋只係人類,病毒演化(對病毒自己)有冇利益,於病毒係咪有利,根本唔重要。我哋在乎嘅只有佢咁樣變異只係會做成幾多生命財產同埋經濟損失。
都係個句
nba首位中武肺球星,Ruby Gobert已獲球隊頂薪續約,你班恐懼撚就慢慢幻想武肺有後遺症啦
1講到好似得冇病徵病人咁

2殺傷力係你喺#1提出嘅,係唔係老退化唔記得咗?
有我上面所講嘅數據就拎出黎睇吓,唔該唔好再東拉西扯
屌佢老母仲要加多七日隔離,已經日日喺度驗㗎啦,已經俾人驗咗三四次,14日完又要再加7日

https://twitter.com/MichaelYeadon3/status/1340452195901317120
Carl Heneghan
@carlheneghan
·
Dec 20
Can anyone point me to the evidence that this new variant is “70% more transmissible than the old variant?”

Yardley Yeadon
@MichaelYeadon3
Replying to
@carlheneghan
I suspect it’s invented. It’s one of around 40,000 variants, typically emerging from error prone replication. It would be funny if it weren’t so serious if it turns out to be an asymptomatic variant: easy to catch & pass on but doesn’t make you ill.
We could call it a vaccine.
8:21 AM · Dec 20, 2020·Twitter for iPhone
各位考慮follow前Pfizer VP, 好過聽香港班藥廠sales日日靠嚇

Yardley Yeadon
@MichaelYeadon3
BSc biochem tox, PhD respiratory pharmacol. 32y new meds research. Left Pfizer 2011 as VP Respiratory. 2012 founded biotech Ziarco, sold to Novartis 2017.
https://twitter.com/MichaelYeadon3
人造病毒講常識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞