[恐懼撚收皮]病毒變種 只會增加傳播 降低致命或其他毒性 係常識黎

1001 回覆
137 Like 641 Dislike
恐懼撚入面係咪無人讀過生物或者常識
病毒係為左複製自己存在
如果殺死個host / 令host 壽命降低會令病毒傳播唔到
所以病毒突變/進化只會增加傳染力同時降低殺傷力 (廢炎本身已好低殺傷力)
傳媒大肆宣傳病毒變種 只講傳播力增加只係報導一半嘅事實 意圖散播恐懼
精神病黃絲恐懼撚係咪完全無人讀過生物或者理科?
正常人都知
無錯
但香港正常人所剩無幾
得返恐懼撚 精神病黃絲 (口反建制 身體卻很誠實) 同智障藍絲
講得好好
病毒係科學
防疫係政治
由議員講出黎仲唔明
咪屈 樓主某雲fans黎
我只係講中一讀過嘅生物學概念出黎
好驚訝好似全港無乜幾個理科生
一聽變種就驚到瀨尿咁笑撚死me
咪屈 我幫理不幫親嘅 無話邊個fans
張建宗開MPF 提款我都可以做張建宗fans
用生物角度去諗病毒
今次係咪變到低殺傷力我就無研究
但你攞d中一生物學出黎,不如縮返老母個閪先
你以為病毒識得自己揀點樣突變呀?
閣下有咩高見?
用屎眼諗?
物競天擇 適者生存
突變為毒性高嘅 殺死host 傳唔到
突變為毒性低 傳播力+ 會流傳落去
睇黎閣下唔止係白痴恐懼撚
仲係文商科嘅低能仔先問得出呢條問題
呢個概念係中一學
到我中七Bio 仍然用到
隻毒本身就殺高危人士,唔明大家驚乜?
咁你係咪大眾白痴?
柒頭
老高一早講過啦

樓主好型
師主 面對現實啦
我提出嘅係Bio 101 或者可以講病毒論基礎
無人能夠反駁到我引用嘅論點 (唔係我提出 追溯到底可以算係達先生提出嘅進化論黎)
只係好似你在內嘅恐懼撚白痴仔不願面對現實
精神病人無辦法用邏輯去理解架啦
病毒公司都有教
你本身係話只會增加傳染力,但變種係隨機,只係太高殺傷力既變種會難d廣泛傳播
但如果潛伏期夠長,防疫措施又唔夠既話一樣可以爆發
但你一開頭講到好似plague inc咁佢地識揀自己點樣演化咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞