lg g6 手機討論

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
更新左有咩分別?

指紋解鎖慢咗
更新左有咩分別?

指紋解鎖慢咗

我成日覺得部機個指紋鎖太敏感。。hi下都有反應
我覺得更新左冇咁食電
我覺得更新左冇咁食電

我覺得更新左冇咁食電

電量ok , 夜晚番到屋重有30%
更新完指紋真係會慢左?
更新完指紋真係會慢左?

無特別慢。。
今次更新可以去馬
更新完指紋真係會慢左?

無特別慢。。
今次更新可以去馬

gogogo

e家咩價位度
等佢跌多排 就入手

3千中

我買左太空黑 咁多隻色 最型係黑!

黑色太普通啦
我選左 銀藍色 !! 隻新色 堅型仔

呢間野水貨ok?

聽人講水好多時都係比人用過短時間的退貨, 翻修貨, 翻新貨咩都有
g6 真係好少殼

唔帶套 中出 算啦
g6 真係好少殼

唔帶套 中出 算啦

返大陸買大把選擇
硬係覺得呢幾日用電量快左, 好易發熱
已經想換v30+😂
忽然呢排好多巴打問G6點樣,有感而發.
其實自己因為工作問題會有二部電話,基本上小米之外好多電話都用過,各有特色,早4,5年前覺得最有心做係HTC,之後點自殺有眼睇....而第一部接觸LG 係G optimus pro,印象中只有唔順同埋相機差用左無耐就賣左,果時覺得LG係唔識做電話,而之後大概半年後百老匯做PROMO,好似係拎幾部過氣機皇 TRADE IN G2可以額外減1800蚊(約數),咁我拎左耄部NOTE 2 TRADE完之後就令我對LG完全改觀.基本上G PRO,G2, G PRO 2,G3, G4, G5, G6我都有買,感覺都幾深

G: 摸索中
G2: 大躍進
G3: 有時見D巴打話好好用,但如果係G2升上G3既用家會明其實呢部係過渡產品,佢粒U同電梗本唔READY推隻2K MON.
G4: 機就算大躍進,粒U終於推到個MON,電好左少少,相機質素大幅提升,仲係SONY Z5P外第一部有行貨既真雙卡旗艦,不過底版事件真係不負責任,品牌一Q清袋
G5: 好多人話樣衰,似玩具,但其實用既角度睇部機做得幾好,無地方超班,但至少樣樣中上,而廣角雙鏡比景深雙鏡實用,ALWAYS ON DISPLAY亦實用(雖然佢唔係獨家),最緊要係佢抗趺性高,同期SAMSUNG同HTC你真係一下都唔好趺落地.....而可換電更加係一大賣點,用到兒家我都用緊
G6: 外型造工提升左,而全屏加全平面玻璃亦只此一家,成日趺電話既人就知平面玻璃有幾好,可惜廣角鏡質素之外其他野全部係退步,曾經係賣點既換電,3卡槽通通蚊走就係俾番個防水你.拍埋S8度,完全唔係同級機.

基本上大部分廠個介面都己經好貼近公版,唯獨LG佢既客制化做得幾好,特別係自選功能鍵真係一絕,G7又即將發佈,但睇完V30,感覺LG行緊HTC舊路,為左跟隨其他廠步伐,叫好叫座既野通通拎走,人做我又做無晒自家賣點,但貨比貨時你又唔夠人好,老實講,G7真係不存希望,睇見都心痛
忽然呢排好多巴打問G6點樣,有感而發.
其實自己因為工作問題會有二部電話,基本上小米之外好多電話都用過,各有特色,早4,5年前覺得最有心做係HTC,之後點自殺有眼睇....而第一部接觸LG 係G optimus pro,印象中只有唔順同埋相機差用左無耐就賣左,果時覺得LG係唔識做電話,而之後大概半年後百老匯做PROMO,好似係拎幾部過氣機皇 TRADE IN G2可以額外減1800蚊(約數),咁我拎左耄部NOTE 2 TRADE完之後就令我對LG完全改觀.基本上G PRO,G2, G PRO 2,G3, G4, G5, G6我都有買,感覺都幾深

G: 摸索中
G2: 大躍進
G3: 有時見D巴打話好好用,但如果係G2升上G3既用家會明其實呢部係過渡產品,佢粒U同電梗本唔READY推隻2K MON.
G4: 機就算大躍進,粒U終於推到個MON,電好左少少,相機質素大幅提升,仲係SONY Z5P外第一部有行貨既真雙卡旗艦,不過底版事件真係不負責任,品牌一Q清袋
G5: 好多人話樣衰,似玩具,但其實用既角度睇部機做得幾好,無地方超班,但至少樣樣中上,而廣角雙鏡比景深雙鏡實用,ALWAYS ON DISPLAY亦實用(雖然佢唔係獨家),最緊要係佢抗趺性高,同期SAMSUNG同HTC你真係一下都唔好趺落地.....而可換電更加係一大賣點,用到兒家我都用緊
G6: 外型造工提升左,而全屏加全平面玻璃亦只此一家,成日趺電話既人就知平面玻璃有幾好,可惜廣角鏡質素之外其他野全部係退步,曾經係賣點既換電,3卡槽通通蚊走就係俾番個防水你.拍埋S8度,完全唔係同級機.

基本上大部分廠個介面都己經好貼近公版,唯獨LG佢既客制化做得幾好,特別係自選功能鍵真係一絕,G7又即將發佈,但睇完V30,感覺LG行緊HTC舊路,為左跟隨其他廠步伐,叫好叫座既野通通拎走,人做我又做無晒自家賣點,但貨比貨時你又唔夠人好,老實講,G7真係不存希望,睇見都心痛

難得有嘅理性分析
幾時有
G6 如果啟動了Dac,其實推力都不夠iphone X/ iphone6咁大。ip推力大好多。

G6要自動辨識耳機為高抗阻/外置音訊裝置,先可以加大推力,提升音質。

你老闆我隻ie80s耳機,啟動唔到高抗阻模式。結果係不如玩iphone算。

坊間好多評測話用B&O耳機,啟動dac已經好撚正,咪撚玩啦,推力輸一條街有幾撚正?亂寫好撚唔專業。無得手動chok高抗阻模式,死症,LG V30有無解決呢?
Ie80出名難推
電話一定推唔好
上player啦
ie80s已經比ie800好推好多了。只是iphone推到音量,推唔靚低音,推唔出音場。

G6試過,大批濕鳩評測,話推跟機耳筒都好正,真係篇篇廣告文。LG如果唔辨識高抗阻,其實係完全同一般電話分別不大。人云亦云⋯人地粒dac,唔係插乜耳機落去都得架!插大耳仔差不多,插入耳式,死曬
唔知V30個手動模式,有無得強制逼個「外置音訊裝置」或「高抗阻裝置」模式出嚟呢?
買條延長線就得 香討有教學
好灰呀G6聽歌音質痳痳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞