唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
全東京地價竟然可以買起成個加州。
日本金融業係廢嘅,唔係點解安倍要吸納香港金融人才去日本。不過要攪掂金融廳先。
中國人太自卑 一定要搵野踩低人先可以提升自己嘅優越感同自信
表面功夫做足啫,其實真係唔富裕
日本明治維新後已經好勁
睇開90年代漫畫就知嗰陣好多破產訓街自殺嘅原本都係啲家族經營嘅中小企業工廠,原本同做開銀行借貸攤緊長黎還,泡沫一爆破就要銀行call loan要呢班債主即刻還晒條數,唔係封廠封鋪,不小中小企就係咁樣逼死
條片咪講點解囉無睇過就問問問
唔想睇影片,咪睇書Princes of the Yen囉
之前有新聞報過 真真地掛 無深入研究
係日本車費都係一個大支出

利申: 日本一般學生
華立霉體精神勝利法。
其實日本超市真係唔算平
啲蔬菜 生果貴到仆街
半澤直樹老豆都係咁死
下次去日本個時多啲留意天橋底 經常都有
就係靠哩啲消費支撐住
所以現在唔會有人再提「自肅」
咁咪好囉
我既理解唔係咁

首先做生意會借錢(99%會)因為以前日本行工業化,機械設備工廠必須要由資本推動。

前題:有需求就要生產

泡沫經濟爆破後,好多需求都消失左,本地訂單量下降,另一方面出口減少。工作量減少下人工少左公司又少多左人,需求進一步減少,進入死亡渦輪。

慢慢收入已經唔足以抵擋支出,還唔起銀行既錢,企業家可以選擇破產。不過日本人自負同埋信用面子問題下會選擇自殺。同時間見到啲資產大幅貶值都唔會好受

試諗下今日港樓平均由800萬跌到變200萬
保證市面會好靜 無人消費 借左錢既會自殺
無借錢既都會好消沉所以經濟唔增長會有好多問題出現
唔識經濟走去打人中之龍都知
ZERO 係80年代尾,桐生幾有錢,係街打場交都賺勁多
去到近年5/6 桐生一馬得幾萬YEN 0係身,打完得幾千YEN
係停滯30年
呢個問題真係月經黎
因為你淨係睇到佢想俾你睇果浸囉

外國人睇香港都好繁榮,中上環、尖沙咀呢啲地方咁多名店,廢青抗議仲唔係搞事?
你用GDP去計,中國人生活都好好添
日本冇處女架咪ff啦
個個中學大學比人破撚晒啦
上野JR出面天橋夜晚多到好似去左SSP咁
上野淺草個邊好多
如果係返工,好多時公司會出車費。 學生就冇計。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞