唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
澳洲小島 格陵蘭小島
人口少咗都會職位冇少
咁佢衰咁耐係咪個陣吉得遲定力度唔啱搞到永不超生咁樣?
日本生育率倒退勞動人口不升反跌其實個經濟想勁都難好似近幾年鼓勵多d 女人返工就升返d 不過人口老化又少子呢d 死局
東京最低工資1000日元,便利店夜間1500yen 1個鐘都係得d 南亞人士做
比美國夾尻佢日元狂升值 <--- 呢樣真係主因, 美國永遠唔會比第個國家強大過佢, 如果當年日本繼續落去, 強大過美國都唔出奇
佢地電車 (地鐵) 係幾十年前。
你呢個回覆有成21個負評 但無一個人反駁你
90年代嗰陣太有錢姐 而家日本人都未話去到買唔起外國貨
不過日本人係東亞入面真係比較少出國旅行
因為強國成日都以為自己真係世界既中心
其實證明你on99冇讀過Econ有咩可能人口減少會職位空缺冇變,需求何來?
日本人好似本身唔太鍾意出國,日本咁靚洗咩出國
泡沫先係主因 但廣場係個triggar位將個泡沫加快爆破 同埋日本仔嗰陣真係太癲 一個東京=成個美國 仲要收購左好多美國樓同企業 其實係好危險 所以各國都要㩒住佢地
有冇錢同衰退係兩回事

一個2世祖有好多錢,但不務正業,30年來資產增加速度又慢,已經比其他人超越

而且呢個世界,個個都係睇前景,而唔係睇過去
貿易協議真係好撚惡唔夠支那人鬥就搵幾隻國家夾埋恰鳩佢迫佢做契弟

露宿宿汁絲無睇過?
係好惡
不過唔係搵幾個國家一起打人,係美國一打四
果時美國經濟好撚差,高息下,美元又高,出口食屎。

不過日爆,廣場deal唔係主因,係誘因之一。日本央行自己玩死自己
你呢句根本就同去完中環一轉就覺得全香港人都好有錢一樣

央行80年代見資產價格上緊都仲要減息推高泡沫
以前日本最風光真係起片去美國插旗
你唔揚一萬日圓係截唔到的士
23區樓價可以買起加拿大
而家東京樓價仲喺泡沫時代嘅7折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞