唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
Part time時薪係

但係全職唔係
你諗下20年甚至30年前既人已經係搵緊依家既人工,而外國貨又係咩價
就知道點解個時日本90%人自問係中產

稅後人工香港比絕大部份國家高
東京稅後人工都幾肯定係唔夠香港黎
你計下一般大學生畢業係搵15k港紙,扣哂d稅、必要既保險後
可以用到既10k都未必有...
而日本人20年平均人工冇上升,就知道佢地人工加幅都唔會夠香港高
所以個差距只會越黎越明顯
律師都唔叫高人工啦依家,勁既當然可以繼續做月球人
但係廢既真係可以30k都搵唔到,都唔少律師考返pgde/msw之類其他既專業轉行...

但醫生就真係全球最高咁濟
美國已經出名高人工,但稅後都係唔夠香港黎
台灣最低工資時薪高過香港 人工高過香港?
用最低工資比既話,香港最低工資都低過台灣tim
只可以講最低層既人,日本人人工係高香港少少
但正常一個大學要求既工,日本係唔會比得上香港
其實香港都係
只不過靠樓價死頂
律師我都聽過d後生既律師frd講到自己好慘咁

不過佢地係老蘭一派卡片d女就圍埋黎同埋讀得LLM同LLB既10個有9個都有家底,驚西咩
依家律師仲咁受歡迎架咩?周街都係咁濟
不過我都同意正常讀得law既都係有返咁上下家底
其實計法唔一樣,所以先覺得日本個最低工資高,但日本出糧飯鐘同六日係唔計錢,除番開差唔多但仲要未扣稅
好過普通人喇,唔通會鐘意個做保安做清潔架咩?
日本當時係自願簽
因為想升值後係國際投資市場到玩
點知唔知出口受咁重打擊
其實係計法唔一樣
日本同台灣人工都係唔會計六日同飯鐘
所以點解佢地最低工資高過香港,但全職會低過香港,如果香港係用最低工資但唔計六日同飯鐘
價錢係M-16 8倍既89式步槍
仲有果24部阿帕奇
全世界都一樣
北韓食草30年幾時爆
戲劇成日做
因為日本唔可以隨便LAYOFF正式社員
所以D大公司會有D 「資源回收」部門養一班想踢走既員工
要繼續出足糧養到佢地夠鐘RETIRE或自己辭職。
當時係點樣失敗法
大藏省同央行既政治鬥爭
之前建軍咪搞著成個東南亞囉....
八十年代,大把日本人搵相等於兩三萬港紙一個月
搞搞震搞到俾共狗上到位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞