唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
其實好好多
日本務農酪農有錢到仆街,但少見識,就係個啲所謂土豪。under 農協既全部都係有錢人黎

在職貧窮多數出現係3 4 5 十歲人仲打緊工(非正社員),但仲要養緊小朋友個種
part time同intern都會比足
但係平時出街都貴到喊
我覺得蔬菜算平啦喎 定係香港再平啲?
我係香港唔太買餸

不過生果真係貴
日本唔買外國野
都仲有walkman ps1 知動漫 av
依啲軟硬實力
中共就得濕尻 華為 5g
師兄日日食洋蔥同芽菜?
咁要打工原因可能係屋企本身無田地
廣場協議9成係日本自願,想拮爆自己個泡沫。廣場協議只係導火線,經濟泡沫係日本人自己炒樓炒股炒出嚟。二戰之後日本已經係美帝契弟,唔洗「迫佢做契弟」。日本有泡沬,爆係理所當然,最癲個時全國地價一年升咗50%,東京地價一年升超過100%。差在早爆定遲爆,越遲爆個泡沫越大,爆得仲勁。
菜平,生果睇品種,關西杮同柑仔平到喊,蜜瓜/熱帶生果就貴到買唔起。
冇進步就係退步
日本0通脹
但生活洗費仍然好貴
只係個差距收窄左
中共抺黑民主國家技倆
社會主義最好
所以真係好勁,諗返起呢30年日本既發明出口都咁多,呢幾年旅遊業又咁勁
正常是旦一樣都可以拉起個經濟
日本啲錢咪去晒啲卡通公仔度囉
係泡沫經濟下
日本1995年人均GDP係香港2倍、美國1.5倍, GDP總量係美國0.7倍,但日本人口只有美國0.4倍
係現代唯一一個國家gdp總量接近美國而人均gdp高過美國

但依家日本人均GDP只得香港0.86倍,PPP更加係香港0.7倍

仲未計佢地人工20年不變
所以香港幾年前稅後人工其實已經高過東京
我上次見咁平一次過買左4個
擺左成個月
杏bell菇類個啲都平既
其他價錢差不多啦,係會有時見到啲個別菜好撚貴囉,姐係個啲日產蒜日產薑個啲
日本1989年先爆,1985-1989 經濟都係升的。
唔用外國野
玩內循環咩?
日本天然資源少
無咗國際貿易
只會變成死氣沉沉
冇通脹 你諗吓以前去日本係高消費
依家去日本其實同香港物價差唔多
唔係質疑你,不過之前去日本旅行見到吉野家請人都1100日元1個鐘,香港最低工資得37.5....
點樣100港紙先食到一餐

東京都好多1000-1200yen左右既set 食

香港家陣都$60一個lunch, 仲要係食茶餐廳
係 不過貧窮比例黎講大城巿都係多過鄉下
大學生畢業又好彩做到正社員,初入職人工係高過香港
但係醫生律師哩D香港人工又遠超果邊
有人講日本係哩方面好「社會主義」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞