唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
你應該問會唔會爆
雖然你地連登仔唔啱聽,按現在發展睇,中共都好難爆
日本入面又好多內鬥
地區VS地區
部門VS部門
出身學校唔同都有得鬥
其實樓主無錯...
整體經濟係衰退/停滯...
但因為人口下降
所以人均GDP其實係有升...而且搵工係較易

相反香港就係GDP升..但個人感受唔到...

不過日本經濟長遠黎講係好有問題
咁阿叻都無見到警暴
大陸有最健全既產業鏈
真係要係硬件抄你,進口野真係好難同大陸貨鬥

所以,歐美講緊要將產業鍵外移
個陣唔係d 美元太貴d 美國公司賣唔出d 野所以叫其他G5 夾埋撳低美元對其他G5 個匯率咩 個陣日本野平靚正美國d product 比人打到殘 d 商界求咗政府好耐要幫拖,而G5 都圍內覺得美國經濟一死全世界都會仆街所以一齊幫美國,日本又第一次比人call 上大台又唔想得失美國所以都肯簽,本身當然無諗到後期d 發展會咁激

你講嘅先後次序同我記憶嘅唔同,廣場協議個陣應該未炒到咁勁。我了解係廣場協議(85年)之後日圓開始貴d 日本出口開始難sell 所以BOJ 開始瘋狂減息想令日圓貶值。日本息低d 人開始亂鳩咁借錢炒野泡沫開始形成 (90年代)BOJ 又食咗豬油咁無反應個泡沫愈黎愈勁 出手升息個陣太遲太勁搞到d 人還唔到錢成個經濟仆晒街
所以其實大部份都係日本政府自己柒不過廣場協議都好方便咁令日本唔會追得上美國個地位
係成個美國
仲有日本嘅海外資產仲有大把,睇佢國內盤數根本唔準
咁應該無咁誇張,紐約都唔平
日本太多獨市企業,賺死人
泡沫爆破前日本各地縣政府、公司都好有錢,不停興建各種特色建築建設渡假村等,但好多都係好睇唔好用。泡沫爆破後,呢啲建築嘅高昂營運費、維修費對公司/市政府做成好大負擔,甚至要賤賣、清拆返出去。
又唔見其他有份簽嘅國家爆煲?
當年日本高傲嘅態度比起10年左右中國人出世界爆買個陣嘅程度有過之而無不及
廣場協議可以話係爆煲第一步
但就算無廣場協議
當年嘅日本都會一定會走上爆煲哩條路
計生活質素,日本人定香港人好啲?(一般打工仔)
簡單一問,人口少咗,點解搵工易?唔係少咗需求職位減少反而難啲?
因為職位從來冇減少過,當職位空缺>勞動力需求,咁咪易搵工
D財閥三菱三井
中國係無簽廣場協議嘅日本,只係中國唔敢拮爆佢
個啲就唔駛講。
日本政府唔柒,佢特登拮爆佢的。泡沫係廣場協議之前已經有,80-85都已經升咗一倍。事前無人知會谷到3萬7先爆。

無廣場協議日本都唔會追得上美國,個泡沫唔谷爆的話,85至89年嘅升幅拖長十年,啲產業同人才會轉晒去地產同金融,實業收皮。
呢個係日本迷失30年嘅原因,日本人唔再信任政府(經濟上),零利率都無人借錢投資,日本職場辛苦打工又驚爆完俾人炒,擔心要經歷多次泡沫經濟。
自膠 3萬9先啱,淨係記得唔夠4萬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞