唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
之後仲要短時間內由2.5加到6厘息
唔爆都難啦
其中一個好重要既問題係
全個日本都無左信心
美國佬係有搞日本 但其實睇返只係其中一個因素
日本中央銀行放鬆銀根都係重要因素
而家日本人基本上怕左投資

人做咩都係架啦
你無左信心 做咩都唔成
而家你真係同日本人講有金執佢地都唔執
因為佢地試過執完執到仆晒街

而中國最會比日本更差
日本其中一個人人都識講既問題
人口老化 日本人都已經頂唔緊
中國仲有一孩政策
日本爆破後 佢地貨仲有人要
中國爆破後 仲有人要佢D垃圾咩?
記得人中之龍ZERO開GAME有段CG片「神室町」D人個個揚張1萬YEN截的士
同埋有段支線有條友講政府成功引入消費稅將來就會不斷加
截的士我睇過真人片
80年代尾泡沫未爆之前佢地真係個個財大氣粗紙醉金迷
唔多覺身光頸靚
百貨公司賣衫褲果d勁少人行
你去中心商業區d人梗係唔差
當地師奶出街重係一定化晒妝著到企企理理。
咁係D衫係唔係貴野? 我諗就未必。
昨日日本 明日中國
迷失不等於經濟衰退

經濟衰退係負增長, 咁邊有20年負增長咁勁? 畀佢收縮到20年, 容不易回到70年代

日本長期工資負增長vs通縮, 係因為之前人工, 資產同物價都貨幣超發炒到上太空, 泡沬爆破嘅後果

D人話日本經濟衰落, 睇表面雖然D電子消費品畀韓國同支那搶晒D生意, 但日本大公司嘅科研技術仍然領先全球, 係產業鏈中佔據中上遊部件最搵錢嘅環節, 不論全球任何企業/牌子/產品如何激烈競爭, 點都要問日本買原材料同零件, 早排日本限制晶元材料出口南韓便玩到韓仔謝晒皮

日本大公司順應90年代開始嘅全球化, 學歐美MNC將大部份產能搬到海外減省成本供應全球去賺大錢, 而日本本土因為人工同円紙貴, 產業空洞化搞到中下層平民收入無增長, 就職冰河, 正社員難升職, 黑心企業, 派遣工炒散, 玩死成個世代嘅年青人

到近10年少子化影嚮開始浮現, 廢老開始退休, 加上大批支那遊客湧入, 脫支又搞到唔少高增值工廠返回日本, 先開始現工求人慢慢加返人工, 不過一鑊武漢肺炎又玩死唔少中小企小店, 又多返人生意失敗破產, 失業減薪, 記得要感謝党 

搞來搞去, 結果日本年青人焗住要玩斷捨離, 佛系食草, 唔結婚唔生仔
人地曾經鳩咁細個國家之後世界第二喎
過左發展得最快果期就叫衰退架啦
真正韜光養晦,唔係得把口講

八十年代炒樓炒地炒藝術品炒到傻咗,一炒即賺,泡沫一爆,唯有腳踏實地做人。
原來係旅遊台, 仲以為入咗財經台
本來日本有機會做世界第1大經濟體
點解你仲覺得迷失緊?

人哋科技發展已經靜雞雞進步,IT 人哋都慢慢跟上去

佢自身文化問題,先至會搞啲人無慾無念、老年化

日本 GDP 對已發展國家嚟講,一路上到正數

台灣先算係小島國
但新加坡咪小小小島國?
小島前小島後
可能係METAL GEAR KOJIMA 既FANS
德國荷蘭哩D好多野唔俾炒賣 (幾百年前其實荷蘭係炒賣專家)
又CHARGE你好重增值稅
所以冇乜EASY MONEY佢地賺
代妝係禮儀 同要著衫出街一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞