唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
因為嗰陣日本要付大國責任 唔係都唔洗比人夾住簽廣場 佢地簽完仲要keep住低息係驚加番息會令美元進一步貶值 所以推遲左加息 然後就爆了 加上嗰陣成班日本仔仲想繼續呢種炒賣風氣 所以大體上係唔支持加息
之前當地收費台有套幾集完0既電視劇講日本已經接近阿根廷式Sovereign default,講個新總理點樣補鑊
數據證明咗唔關廣場協議事啦
自己搵趙博啲片睇
利申: 日本一般市民

衣: 大量 MIC/MIV ,差唔多全民 Uniqlo。不過都唔少 MIJ 可以揀,唔平囉。
食: 去超市感覺上一半半啦。豬肉雞肉唔少美國巴西,蔬菜一部份中國,MIJ 一般貴啲
住: 感覺上冇乜外國嘢。升降機之類都唔少日本公司。
行: 講車嘅話日本車一定過半,不過都唔少人買外國車。
電子嘢: 真係好少人用 MIJ smartphone/ notebook。

美金一跌就唔少公司乘勢做 Sale 嚟睇,我仲覺得一般市民都局住買外國嘢囉。
但人工冇追過
日本個負債佔GDP比例真係......
少子化都好大問題
後生既唔肯生仔提供勞動力
老一輩又佔用大量社會資源
呢個係好多福利國家係未來要面對既問題
只不過日本係先行者
點會唔關屌你幾年由1:240變1:120呀 幾多大企業買債券損撚哂手腳 應該咁講 日本央行係有得救但成個風氣同思想令到最後爆破
睇過一本當時央行高層寫既自傳,佢話當時好難判斷呢個係泡沫定真實經濟....

即係話央行已經失去獨立性,自己都炒埋一份

簽廣場應該係政治交換,但以當時日本實力其實可以有更多bargaining power

不過,我地都係馬後炮姐
好似話唔係大城市個d 窮到仆街,有工返都在職貧窮咁
計劃經濟都冇用 泡沫太大 人口結構又唔掂 其實死硬 同埋嗰時係想加息都唔得 一加就世界大亂 焗爆
好多日本人 佢地自己都住唔起東京都心的樓
大阪andy哥話無咩收入都成身mastermind同supreme
https://youtu.be/iQirYyEeP7Q
https://youtu.be/mEmxNQ6g3Ko
https://youtu.be/HHjTdt3vWh0

係啊,金融風暴都係支那救市架咋,你咪繼續信大陸鳩噏囉
除左日本 德法英都簽左 點解係日本搞成咁
我老豆正正就係咁
後生死老豆 好早出黎做野 打兩份工
木屋上唐樓上公屋再買居屋
差在03年冇買到等二層
如果唔係我都有父幹
廣場之後初期,日本依舊強勁,係之後其他國家協議升自己幣值先出事。其實德國升得仲勁,咪又係咩事都冇
歐洲大陸啲發達國家好似冇得點炒賣
記得有新聞講荷蘭德國直頭禁大城市市中心啲樓買賣
退一步講

新一代 覺得好多人覺得家庭生活的人 生活質素 重慘過自己一個
已經唔係以前的一大左就結婚的年代

由睇 木村 酒井 大果班阿叔阿姐的年代開始 (即係70 80後)
衰退極咁多年都係世界第二/第三經濟體
你係香港都身光頸靚啦
廣場協議真係好撚惡 唔夠日本人鬥就搵幾個國家夾埋恰鳩佢迫佢做契弟
不過日本經濟唔升就益咗d 遊客d 野愈黎愈抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞