唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
其實你出過國未?
日本旅行就好 長住不了
生活又貴 勁大壓力
美國打錯國家
可能日本政府都暗啞底想武肺清咁d 老人 要後生幾輩嘅人一齊供養班又長命又無生產力又每個月收錢嘅老野
例如?
10式?
香港其實個情況好多時都同日本一樣,只不過日本行先十幾廿年。最近香港都好多打散工無興趣結婚嘅年輕人,唔會再覺得結婚生仔係必然。少子化同拒絕拍拖都黎料之後應該會愈開愈多d 單身向嘅產品同服務例如一人唱k 一人燒肉而家已經開始多嘅龍床盤等等
好鐘意睇日本社會學嘅書好似可以預知到香港未來咁
甚至貴過,有日本朋友同我講香港食野貴過日本香港人俾咁多錢食支那垃圾食物
全世界都有嘅問題

香港台灣中國美國英國都有
好多黃店都唔差喎
係咪你去錯藍店炸
美國冇話專打邊個 邊個做阿二 邊個威脅到佢就打 依家打中國都係一樣
但料應該都係支那野
已發展國家係咁
冇得再起基建谷gdp
日本係撚小島國

係天然資源同平地不足,仲有好多天災
因為以前太過勁啫...
生活係外國既人係國際舞台見少左日本野
就覺得日本近年渣左
其實日本只玩番自己國家都夠
我冇係日本見過露宿者,真心
北海道有4個台灣咁大

九州同北海道農産品一流
勉強追到物價?
咁係因為升值有利日本大舉購入外國資產
日本人當時好樂意咁做

廣場協議係五國共同簽署,係五國財長圍內開哂會傾好哂先對下公佈
你睇清楚協議內容?點解得日本落得如此下場?
西德就無事?

美國佬搞事,咁美國事後有冇大舉購入當地資產/企業,控制日本社會?
香港樓價太高係其中一個原因。
好多朋友都話樓又買唔土崩,學咩生bb

希望政府控制下樓價
美國搞到日本衰退,因為唔低得日本做老二挑戰到美國地位

都係中國極度興盛既說法,同時得中國先會咁諗咁講

你借代下日本同中國,就明點解要咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞