唔明點解成日話日本經濟衰退20年

295 回覆
14 Like 148 Dislike
香港有通漲,人工都跑輸
日本面積其實唔細,排62
人口第11名(2020)
GDP第3(2019, World Bank)

點解成日加個「小」字
當地穿州過省交通時間都好長下
地方絕對唔細
咁都有得抽水你係得既
覺得你講野好正者 日本比人玩到咁都話有錢齊齊搵
agree樓上。其實係日本經濟發展超市成個世界30年
人地停左30年我地到今日先勉強追到物價

但日本呢30年唔係咩都無做。只係二戰戰敗國身份比人挷手挷腳
但而家美國解放日本軍事科技發展。合作發展太空軍備
你睇佢即刻出左勁多新技術同美國軍備互補不足
就知日本只係低調地做事
陸自堆天價垃圾
小島
乜日本係小島咩
首先我用500萬買2隻狗番黎
再用300萬賣一隻俾另一個日本人
我就係一個有600萬身家既日本人
大家鬥接貨睇分析果陣既文章同書聽番黎
可能果陣炒樓炒到居屋5萬一呎
你同我都變億萬富豪啦

資產泡沫回歸下 咪搞成咁
日本不嬲都少天然資源,點唔買外國嘢?
日本個海外投資額,係日本gdp嘅兩倍
我指一般市民
咁點解扭蛋有通漲
日本89年股市爆之後,整體經濟先開始停滯。

不過當時日本實力比現在中國勁好多,好多專利,好多日本品牌打到國際市場,基礎研究都係世界級。

其實,唔好話美國做9佢,花無百日紅,日本當時泡沫咁勁,點都會爆。
問題係當時日本央行應對手法真係
你知唔知自己講咩?
邊個出糧比 *一般市民* ?
我都唔撚明,係咪政府負債好撚大,還極都還唔清。定係天災關係?福島核電廠事件、九州水災?
記得長瀨智也好耐之前有套劇講泡沫就爆當地銀行重扼勁多老人買「保險」。其實係拎晒D錢去炒,結果泡沫一爆輸晒銀行沒收老人D資產完全唔洗上身。
個個老人收緊20萬YEN一個月
D地方政府下下問你拎補貼
其實加幾多稅都補唔番
Agger
只有大中華撚要仇日先成日話小日本
明明無論國土定人口都唔小,經濟科技軍事直頭係列強
20萬Yen....死廢老...
全球化時代,日本人好難唔買國外野
就好似你好難唔買made in china既野一樣

日資都好多廠係中國,好多原材料日本要進口加工再出口到中國再加工,再進口日本
負債大既原因
係因為央行feel到有事就會做QE嚟救市
不論係經濟環境差定係有大天災

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞