有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
我真係會
有冇教養係會諗自己做嘅野會唔會得罪人
講唔該頂多叫有d禮貌
只有待人接物做得好先叫有教養
不過偽君子都識做
對話唔可以作準架
小動作頂多hi到邊架咋
試過幫個阿姐開門 俾佢屌開乜撚野
連打乞痴combo撚
佢地bless左我幾次之後
等我打完就流露出一個非常憐憫我ge眼神問我 are you ok

以前做零售part time 一有人入鋪就要歡迎光臨
有次收工攰到仆街 去7仔買啲野食
入到去條件反射望住counter :
歡迎光臨!!!

見到店員姐姐欲言又止個樣 我柒到想搵窿捐
無燈位過 有車讓 我會做唔推文咁樣嘅手勢
因為見慣啲揸車嘅人都係咁做
跟住踩單車有人讓有車讓都慣咗咁做
不過幫人開門嗰啲就無乜遇到無禮貌嘅人
諗起以前細個搭小巴唔敢講唔該
盡量講得少字得少字跟住大咗先敢講
唔知做乜鳩
系你老母

閪呀!
習慣咗左手搭右臂,然後用右手遞嘢畀人
做多咗嘅教養同擺低自己身位係一線之差
有幾多香港人係可以出入英國皇室場合?
你唔好教壞人啦

我喺英美住過10年,undergrad同grad school都係Ivy League,我去喺場合已經係需要高manner過絕大部份香港人需要嘅level

從來冇聽過人打乞嗤會講excuse me
冇話你唔講得,但你作為Asian face咁做
人地會當你awkward/扮晒野多過有教養
俾張大紙人找會講唔好意思
其實舉手我覺得冇乜問題 係yap過黎先冇禮貌
笑你戇鳩唔等於我冇教養

當自己對住細鋪
但又唔係買好多野時
尤其趕時間搭的士但得大紙
呢樣唔好話禮貌
更多係怕俾佢多口寸
不如自己多口講咗先
白咭佬
最高紀錄13combo 個frd 仲喺隔黎一度數住
我用自己實力借返黎嘅錢
Dry martini, shaken not stirred
記住要着西裝同埋gel行個頭
打完乞痴會話 : 唉屌,SOR
會問要唔要紙巾多啲
非禮勿言 勿視 勿聽
算唔算
去到某啲商場廁所 有啲清潔姐姐會同你講byebye 我都會講
如果我返屋企果陣得大紙,我會問:你有冇得找啊我得5舊水咋
聽佢語氣ok我就比500佢,佢個語氣好似有難言之隱咁,就算佢話冇問題我都叫老母黎接我
講到已經係反射性真係唔覺算係咩教養
見過啲鬼佬會勁大聲嗌唔該
有次我係飛機漏咗野,空姐要轉登返上飛機拎落黎比我,我同佢講唔該晒,我老母鬧我做乜講唔該,呢啲係佢應份有咁既老母真係喊十聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞