有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
買嘢個陣要麻煩店員搵貨會講唔該,店員叫佢等等會講唔緊要
如果食緊野或者傾緊重要野會點吓頭
正常會講唔該
等佢知道個餐係我,可以放係我呢邊
而且有禮貌d
買完野離開間鋪頭會同個幫你收錢既講講byebye
個個都無禮貌慣,係度拋幾個比較有禮貌既例子已經有人話奇怪/痴線
成個post都係討論唔該同excuse me
食完快餐識自己拎返個托盤去清潔corner/
喺餐廳食完嘢會執返帶入嚟嘅垃圾,近至珍奶、口罩。遠至啲on9包裝,紙盒、膠袋

做過餐飲就知邊啲人有教養
呢個真係要多謝屋企人,佢哋唔講我而家應該都會係其中一份子!
其實香港人都幾極端
有時有d好禮貌到好似先自己係客咁比佢招呼咁
有d就直接呼呼喝喝 當自己大爺咁款

不過做過幾年服務業
多數無禮貌既都係中年女人最多

喂 知唔知XXX係邊到有
比錢個陣臨到最後先拎銀包 重要掉d錢落枱面
重有最憎一樣野 成日有少少野唔如意就摺一聲
呢樣最撚反感
有時搭巴士入錢/嘟卡都會講唔該 雖然司機唔係一定要答你 但聽到佢回應都會好開心
但如果個一程個司機好衰 鬧啲客/好躁講晒粗口咁鬧人既 我就唔會同佢講 落車就算數了
巴打so cute!
想同你瘋狂講唔該 唔洗
我一定要講唔該
便利店收銀又好 侍應又好 都應該要講唔該 佢地做野好辛苦
讀u 嗰時有同學考緊exam 打乞痴都講excuse me 勁做作
細個比呀嫲教見到鄰居同保安一定要主動打招呼, 坐地鐵老豆會主動讓座位比老人家, 慢慢自己學到落小巴都會主動同師傅講聲唔該
認真討論點樣練到冇聲/細聲啲
出j圖post既時候 標題要打「多圖」
而內容真係多圖。
我媽係咁有次同佢出街佢問人野我響隔離,勁老尷我先醒番起呢d禮貌野係同朋友出街學番黎
on9撳少個制你隻手就好乾淨可以周圍摸?
出得街隻手就係污糟,番屋企都樣要洗架啦
的士落車 會講聲 生意興隆
笑撚左
念念不忘,必有回響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞