有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
唔係
雖然好鍾意暴大校園環境同個vibe但係冇我想讀嘅嘢所以冇讀
不過都每次都有同校巴司機講聲唔該
返工見得多
唔係個個都識講唔該
大把人當你老馮
有次又係連打四次 佢頭2次都講bless you
到最後佢話bless you the whole spring之類
你咁講都係 人地幾十歲做呢啲心裡面都唔好受
應該要比返啲尊重佢地

依個係階級觀念既極致
大陸就算明清唐宋都唔會對陌生人咁尊重
人地問完how are you
答完not bad at all會補多句and you
Hi how are you 識答 I am fine, thank you
真 好似老奉咁
呢個真係唔知,要留意返
中西融合係咪要全盤複製西方嗰套?
唔係個個都識㗎 尤其當你嗰日好黑仔但你都維持到呢下先難
我有話全盤咩
行為上就 見後面個人多嘢拎就順手推埋對門

語言上就 習慣唔該前唔該後 尤其對服務業 多個微笑講多聲唔該 其實好簡單架姐
但好多人都冇教養見啲staff幫啲人放哂嘢入環保袋 啲人拎完就走
問人嘢個陣開頭用 “唔好意思,想請問....”
而唔係”xxx放係邊?” / “xxx幾時有?”
以前住過排德國
超市對收銀講hello同byebye真係好平常
因為佢地都會同你咁講
係香港人咁冷漠
含撚唔會含到啜啜聲
疫情啲人寧願唔撳等佢自己閂
海港城(?)個邊啲廁所
一入去清潔姐姐會講你好 打招呼
我覺得要覆返你好 唔係唔理佢
如果去廁所 姐姐清潔完再比你去 都要講唔該
可能大家慣咗睇手機定好匆忙完全無留意 啲人講多謝反而會好驚訝->->
我老母會講利是大吉
買野找錢我通常都會講唔該 但有時啲店員找錢係擺係張枱 我會覺得佢好冇禮貌 咁我就唔會講唔該
咁唔bless you係咪冇manner?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞